Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

-Έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Μαχαιρίδη : Μέχρι τίς 22 Ιανουαρίου 2011.

Από το "Πόντος και Αριστερά"

Μια αναδρομική έκθεση του γλύπτη Χρήστου Μαχαιρίδη παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου  Καλλιθέας  (Αττικής) (Λασκαρίδου 129 και Φιλαρέτου) από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Τον Χρήστο γνωρίζουν πολύ καλά όσοι παρακολούθησαν τις απαρχές συγκρότησης του ποντιακού ριζοσπαστικού κινήματος κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Όταν τέθηκαν εκ νέου οι βάσεις για την προσέγγιση του ιστορικού αυτού φαινομένου και προτάχθηκε το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, μαζί επίσης με την υπενθύμιση της τραγικής μοίρας των σοβιετικών ελληνικών κοινοτήτων που συνετρίβησαν απ’ το σταλινισμό, καθώς και την υποχρέωση του ελλαδικού χώρου για αξιοπρεπή υποδοχή των νέων Ποντίων προσφύγων από την ΕΣΣΔ.
Με βάση την παλιά “Αργώ” στην Καλλιθέα, ο Χρήστος συνέβαλε πολύ στη διαμόρφωση των νέων αιτημάτων. Σε δικό του θέμα θα βασιστεί η πρώτη δημόσια αφίσα με τίτλο “Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη”  (Σεπτέμβρης του ’86) που θα σηματοδοτήσει τη νέα περίοδο για το ποντιακό κίνημα. Η αφίσα αυτή εκδόθηκε με αφορμή ένα νέο θεσμό-φεστιβάλ, που δημιούργησε τότε εκείνη η παρέα των πρώτων ονειροπόλων και πήρε το όνομα “Ποντιακό Τριήμερο”. Όμως ποτέ ο Μαχαιρίδης δεν άφησε την άλλη του αγάπη, τη γλυπτική η οποία αποτελούσε και κύρια επαγγελματική του διέξοδο. Ήταν και είναι μέλος του σωματείου των Ελλήνων γλυπτών.
Και όταν αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Χανιά, δραστηριοποιήθηκε παράλληλα με τις υπόλοιπες ασχολίες του στο προσφυγικό κίνημα της πόλης. Στο εξαιρετικό περιοδικό που εξέδιδε με τον τίτλο Έρεισμα (“περιοδική έκδοση Λόγου και Τέχνης”), συμπεριλάμβανε πάντοτε υψηλότατης επιστημονικής και εικαστικής ποιότητας κείμενα που αφορούσαν τον Πόντο.
Στο άμεσο μέλλον θα αναφερθούμε αναλυτικά τόσο στο ‘Ερεισμα, όσο και στις εκδοτικές προσπάθειες του Χρήστου Μαχαιρίδη και ειδικά στο τελευταίο του βιβλίο που βασίζεται σε μια πραγματική συζήτηση του ιδίου, εκφράζοντας τη συνειδητοποιημένη τρίτη προσφυγική γενιά με την Ελευθερία Μπαντουράκη-Μπολέτη, μια διανοούμενη πρόσφυγα της πρώτης. Μια συζήτηση, που έλαβε χώρα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”. Ο τίτλος του νέου βιβλίου είναι: Η φλόγα της αγάπης και οι αλησμόντες πατρίδες της Ανατολής….
Στο βιβλίο αυτό συζητιούνται όλα τα επίμαχα θέματα. Από το πολιτικό διακύβευμα εκείνης της εποχής, μέχρι την πολιτική του Βενιζέλου και των μοναρχικών, καθώς και η αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Ήττα.

Προς το παρόν όμως ας επικεντρωθούμε στην αναδρομική έκθεση γλυπτικής που θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2011.
Στην έκθεση αυτή μπορείτε να προμηθευτείτε τόσο το νέο βιβλίο, όσο και τεύχη του Ερείσματος….
19   MAΪΟΥ   1919
Του  ΧΡΗΣΤΟΥ  ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ
Σχίζεις με λέξεις φονικές
-οστά απ’ το πέτρινο κορμί του ουρανού-
την ενδοχώρα της καρδιάς μου.
Στάλες της Μαύρης Θάλασσας,
τα μάτια σου,
κι οι γάζες του πελάγου
έμφυτος επίδεσμος στις σάρκες σου.

Έγινες μνήμη μολύβι,
και πυρακτώνεις τις πληγές μου…
… Τα μισοτελειωμένα χέρια μου
ασπρίζουν, ασβεστόλιθοι,
στην έρημο,
και χάνεται η γραφή τους
με τα χρόνια.

Μόνο η λύρα απόμεινε να σχίζει,
με τις αιμάτινες χορδές της
τις σιωπές…

Κι ένας ανεμοδείχτης,
Ρωμιός πρόγονος,
να ορίζει τα σημάδια
της παρουσίας σου.
Στίγματα αφής
στην πορεία του χρόνου.
Τραπεζούντα, Σοχούμι,
Τασκένδη, Άλμα-Άτα.

Εγκαύματα της Μνήμης
στους καρπούς της άνοιξης.
Χανιά 6 Μαϊου 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια: