Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο Μαξ Μέρτεν, επιστρέφει στην Ελλάδα

Από το newiq κατόπιν επισήμανσης του αγαπητού μου Νοσφεράτου


Σωστός ο Βαξεβάνης!


Πανδωρικώς

2/26/2010

Μια παλιά ιστορία που εξηγεί γιατί είμαστε ανιστόριτοι

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης


Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Κι ο λαικισμός ένας μεγάλος εχθρός. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος από τον εαυτό μας. Αυτόν τον “εθνικό” εαυτό μας που μας δικαιολογεί πάντα αφού πρώτα μας τοποθετήσει στον υψηλό θρόνο απ όπου όλοι και όλα, τα ξένα, των άλλων, φαίνονται υποδιέστερα. Αρκεί να μην χρειάζετε να μετρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Να μην μιλάμε δηλαδή για έλλειμα, παραγωγικότητα,απόδοση, κόστος. Αρκεί να μιλάμε για αόριστες, μη μετρίσημες,σχεδόν μεταφυσικές έννοιες. Υπερηφάνεια, δόξα, ελληνικότητα,δίκιο. Διαθέτουμε την μεγαλοπρέπεια των φιλολογικών εννοιών. Τώρα βέβαια αν κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε την ιστορία των άλλων λαών (και των Τούρκων και των Σέρβων και των Άγγλών και των Βούλγαρων) θα διαπιστώσουμε πως όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως περήφανοι, γενναίοι, ηρωικοί,αδικημένοι .Και διαθέτουν όλοι και κατ αποικλειστικότητα τη θεία ευλογία.


Το δημοσίευμα του Focus εξόργισε και μένα. Αλλά ήταν ένα ανόητο, κίτρινο δημοσίευμα των κοκορακίων της γερμανικής δημοσιογραφίας. Ήταν όμως μια άποψη και ο καθένας έχει δικαίωμα σε αυτήν. Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε μιλήσει για κουτόφραγκους ή αμερικανάκια. Βεβαίως τα αστροπελέκια που έφτιαξαν το εξώφυλλο πρέπει γενικώς να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν ιστορικούς συμβολισμούς γιατί αν κάποιοι μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν αναλόγως, δυστυχώς η Γερμανία δεν διαθέτει κάποια Αφροδίτη της Βόνης αλλά μορφές που ταυτίστηκαν με την παγκόσμια ντροπή.


Είχε δίκιο ο Πάγκαλος πως η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική οικονομία. Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σκότωσαν έλληνες, κατέκαψαν την Ελλάδα και κατέκλεψαν περιουσίες και τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Αρκεί βέβαια να μην ξεχνάμε πόσο ευθύνονται οι έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.


Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά γι αυτό δεν φταίνε οι Γερμανοί. Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήθηκε (για να μην ξεχνάμε την ιστορία) και από συνεργάτες των Γερμανών, αρκετά ένοχο και πολύ περισσότερο δουλικό, υπερασπίζοντας ίσως τον εαυτό του, τη φύση του, παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης. Η υπόθεση Μέρτενς, που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60, είναι μια παλιά ιστορία αρκετά επεξηγηματική. Πριν από χρόνια, μια δημοσιογραφική έρευνά μου για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το «έθνος» έπρεπε να παραμείνει η μυθική περιγραφή των σχολικών εγχειριδίων και ο εθνάρχης το σύμβολο μιας ηρωικής και όχι συνεργαζόμενης με τους ναζί, Δεξιάς.


Ο Μέρτενς,οι αποζημιώσεις και ο Καραμανλής

Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.


Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;


Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:


1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν

2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή

3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας

4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες

Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.


Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.


http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001002005&nodeId=15&articleId=1767


6 σχόλια:

Protesilaos είπε...

Γεια σoυ φίλε vripol.
Nα παραθέσω λίγα στοιχεία:
1.Βιβλίο με τίτλο "Τhe politics of retribution in Eyrope:World War II and its aftermath".Συγγραφείς Ιstvan Deak,Jan Tomasz.

Γράφουν για την υπόθεση:
"Τhe more outlandish(=αλλόκοτες) of these accusations were soon exposed and nothing ever emerged directly to implicate either Makris or Karamanlis himself.But enough was true-Makris s wife had worked for Merten,Jewish shops had been sold off to prominent Greek notables, Themelis the undersecretary fir defense had been a regional prefect during the occupation".
(Συγνώμη που είναι σιδηρόδρομος η διεύθυνση, για να φρει κανείς το βιβλίο στι Διαδίκτυο.Είναι αυτή εδώ:
http://books.google.gr/books?id=s82F2H0FEHQC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=max+merten+karamanlis&source=bl&ots=TAKIIZk1VI&sig=CJxca-1uj7x0asZlmDmwf5Ek81Y&hl=el&ei=fD6JS_32Coav4QbN6JGeDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CDEQ6AEwCA#v=onepage&q=max%20merten%20karamanlis&f=false

"The politics of retribution in Europe: World War II and its aftermath"(βλ.Σελίδα 221)

Mε άλλα λόγια για τον Θέμελη υπήρχαν στοιχεία και η δράση τους ήταν γνωστή.Ο Καραμανλής όμως κατηγόρησε τον Μερτεν πως του ζήτησε χρήματα/εκβίασε για να μην του απευθύνει ψεύτικες κατηγορίες:
"Karamanlis rejected the claims as unsubstantiated and absurd, and accused Merten of attempting to extort money from him prior to making the statements"
Wikipedia

O διαπρεπής ιστορικός-με ιδιαίτερη ενασχόληση με την νεοελληνική ιστορία-Mark Mazower στη σελίδα 406 του βιβλίου του "Στην Ελλάδα του Χίτλερ" αναφέρει για τη σύλληψη Μερτεν:
"Φαίνεται πως είχε στα χέρια του ενοχοποιητικές πληροφορίες για το κατοχικό παρελθόν κάποιων μελών της κυβέρνησης Καραμανλή γιατί παρόλο που βρέθηκε ένοχος εγκλημάτων από ένα ελληνικό δικαστήριο του επετράπη να επιστρέψει"
Ο Μ.Μαζάουερ δηλαδή αποδέχεται το βάσιμο των κατηγοριών για ΜΕΛΗ της Κυβέρνησης(Θέμελης),αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τον ίδιο τον Καραμανλή, αφού κανένα στοιχείο δεν υπήρχε,-και ούτε κατέθεσε μετά ο Μέρτεν(ενώ κατέθεσε για Θέμελη, Δοξούλα κλπ) πέραν της συνέντευξης Μέρτεν στις γερμανικές εφημερίδες.

Σε άρθρο του στο Βήμα, ο επίσης διαπρεπής ιστορικός Χ.Φλαίσερ αναφέρει:
"Το 1952, η Αθήνα αποφυλάκισε τον τελευταίο τότε κατάδικο της Βέρμαχτ. Το 1957 όμως, στην Αθήνα συλλαμβάνεται ο Μαξ Μέρτεν για την πλούσια κατοχική δράση του- από «υπερβάλλοντα ζήλο» του εισαγγελέα Ανδρέα Τούση, επικεφαλής του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου εγκλημάτων πολέμου. Στη Βόννη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούσαν με αγανάκτηση τη «λήψη αντιποίνων» (επί λέξει!) και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέκυψε τελικά στους εκβιασμούς (και στο δόλωμα ενός δανείου 200 εκατ. μάρκων). Το 1959, με δύο νόμους κατά παραγγελίαναναστέλλεται επ΄αόριστον πάσα δίωξη γερμανών εγκληματιών πολέμου, ενώ ο καταδικασθείς ήδη Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Η ΟΔΓ όμως θα αθετήσει την ανειλημμένη υποχρέωση της δικαστικής εξέτασης των εκατοντάδων ανοιχτών δικογραφιών, οι οποίες τελικά απλώς αρχειοθετούνται."
Χάγκεν Φλάισερ,Το γερμανοελληνικό... τρίγωνο, 1949-1990

Δεν αναφέρεται στις κατηγορίες του Μέρτεν εναντίον του Καραμανλή, όχι γιατί αυτές δεν υπήρξαν(οι κατηγορίες), αλλά διοτί αποδείχθηκαν ψευδείς, αφου κανένα στοιχείο δεν προσεκόμισε ο Μέρτεν και κανένα στοιχείο δεν υπήρχε. Αντίθετα στοιχεία υπήρχαν για τον Θέμελη και για τη-γραμματέα του Μέρτεν επί κατοχής-Δοξούλα.Ο δε Μακρής κατηγορήθηκε γιατί υπερασπιζόταν ως δικηγόρος έλληνες σε γερμανικά στρατοδικεία. Γι άυτό το τελευταίο-δηλαδή για το αν η κατηγορία αυτού του τύπου ευσταθεί ή όχι δεν έχω βρει ρητές αναφορές πέραν του βιβλιου που παρέθεσα πιο πάνω.

Τέλος στο συλλογικά γραμμένο

Protesilaos είπε...

....βιβλίο του Μ.Μazower "Mετά τον Πόλεμο" υπ'αρχει καεφάλαιο υπό τον τίτλο "Η δίκη Μέρτεν και οι ελληνογερμανικές σχέσεις" (σελίδες 319-326)όπου η Σούζαν Σπηλιώτη-που έχει κάνει τη διατριβή της πάνω στην υπόθεση Μέρτεν-δίνει ένα πανόραμα της υπόθεσης.

vripol είπε...

Φίλε μου Protesilae, σε ευχαριστώ πολύ.
Πάντα καλοδεχούμενος, να μας δροσίζεις με τις ιστορικές σου γνώσεις και τίς αδογμάτιστες απόψεις σου.
Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

μοιβαια τα αισθηματα πανατ Βριπολα...
τ'ήμετερον γαρ ..Εισαι και παιδι μου
Ν.

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ είπε...

Στη Βόννη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούσαν με αγανάκτηση τη «λήψη αντιποίνων» (επί λέξει!) και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέκυψε τελικά στους εκβιασμούς (και στο δόλωμα ενός δανείου 200 εκατ. μάρκων).

Γιατί υπεκυψε- εφοσον δεν υπήρχαν στοιχεια εναντιον του - και γιατί πρπει να δεχτουμε το οτι-για εντελώς ανεξιχνιαστους λόγους υπεκυψε;

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ είπε...

Στη Βόννη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούσαν με αγανάκτηση τη «λήψη αντιποίνων» (επί λέξει!) και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέκυψε τελικά στους εκβιασμούς (και στο δόλωμα ενός δανείου 200 εκατ. μάρκων).

Γιατί υπεκυψε- εφοσον δεν υπήρχαν στοιχεια εναντιον του - και γιατί πρπει να δεχτουμε το οτι-για εντελώς ανεξιχνιαστους λόγους υπεκυψε;