Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ανάθεμά σε Καζακστάν: Αφιερωμένο στούς Πόντιους πού έπεσαν θύματα των Σταλινικών διωγμών τό 1936-37, 1942, 1944, 1949


Αχ, ανάθεμά σε Καζακστάν,
ατέλειωτα γιαζία (δίς)
σά γιαζία σ' εχάθανε
παλικάρεα παιδία (δίς)


Αχ, εθυμέθα τό Καζακστάν
και τα λόγια μ' είν' βαρέα (δίς)
κι θά νασπάλνε οι Ρωμαίοι
τά σερανταεννέα (δίς)

Αχ, ντό είδαν καί ν' υπόφεραν,
φυλακές, εξορία (δίς)
καί τσάτσαλοι καί πεινασμέν'
έχτιζαν πολιτείας (δίς)

Πολλιά είδανε οι Ρωμαίοι
καί βάσανα καί πόνεα(δίς)
καί με την λύραν επέρασαν
τά δύσκολα τά χρόνεα (δίς)


Αχ, ανάθεμά σε Καζακστάν,
ατέλειωτες πεδιάδες,
στίς πεδιάδες σου χάθηκαν
νέα παλικάρια.

Αχ, θυμήθηκα τό Καζακστάν
και βάραινε η ψυχή μου
δεν θα ξεχάσουν οι Ελληνες
τό σαρανταεννέα.

Αχ, τί είδαν και υπέφεραν,
φυλακές, εξορίες,
και γυμνοί και πεινασμένοι
χτίσανε πολιτείες.

Πολλά είδαν οι Ελληνες,
και βάσανα και πόνους,
καί με την λύρα πέρασαν
τα δύσκολα τα χρόνια.










11 σχόλια:

Α Μ. είπε...

Πάψτε να προσπαθείτε να μας κοροϊδεύετε με ψέματα για δήθεν σφαγές από το Στάλιν. Οι Πόντιοι και όλοι μας γνωρίζουμε την ιστορία.

vripol είπε...

Προφανως, κύριε Μεντή, γνωρίζετε την κομματικά παραποιημένη Ιστορία.
Την πραγματική ιστορία, δέν θα την μάθετε ποτέ, γιατί δέν θέλετε να την μάθετε.
Ο μεγαλύτερος αριθμός Ποντίων, εξορίστηκε απο την περιοχή τού Καυκάσου στίς 13 Ιουνίου 1949.Αυτοί δέν εκτελέστηκαν. Ξερριζώθηκαν.
Εκτελέστηκαν πολλοί απο τούς διωχθέντες τό 36-37.
Αν πάτε στήν Αγία Βαρβάρα, ζούνε ακόμα οι εξορισμένοι τού 1949.
Αν έχετε τό θάρρος, ρωτήστε τους να σας πούνε...

Ανδρέας μέντης είπε...

Πατριώτη, ψάχνοντας παραπέρα ορισμένα πράγματα και σε βιβλία και ακούγοντας προφορικές παραδόσεις ποντίων βρήκα πολλά πράγματα. Όπως βλέπεις σου απαντώ με μεγάλη καθυστέρηση, φυσικά όχι γιατί έψαχνα μέχρι σήμερα αλλά γιατί λόγω βλάβης του υπολογιστή μου είχα χάσει τη σελίδα και την ύπαρξη της δικής σου απάντησης την πληροφορήθηκα πριν από λίγο. Όπως βλέπεις απ το επώνυμό μου δεν έχω ποντιακή καταγωγή. Οπότε δεν είμαι τουλάχιστον απ αυτούς που έχουν κάνει την καταγωγή επάγγελμα και τρόπο προβολής για επαγγελματικούς ή πολιτικούς λόγους. Τώρα αυτό για την κομματική ιστορία δεν ξέρω γιατί το λες, ίσως κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Ας είναι όμως. Στο Λαύριο που ζω γνωρίζουν ποιός είμαι, αλλά να το ξέρει και κάποιος μέσα από το διαδίκτυο είναι λίγο περίεργο. Δε νομίζεις; Μπορεί να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή δεν είναι κομματική ιστορία και μάλιστα διαστρευλωμ΄ένη η άποψη που μιάει για σφαγές ποντίων απ τον στάλιν ως εθνικές εκκαθαρίσεις; Βεβαίως στη Ρωσία έγινε επανάσταση και ακολούθησε εμφύλιος. Εκεί και απ τις δυο μεριές χάθηκαν και Ρώσοι και άλλες εθνότητες που πήραν μέρος στα γεγονότα ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΩΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΛΑΚΟΥΣ

vripol είπε...

Εμείς, αδελφέ, ότι και να λέμε είναι λόγια.
Πάτε αν θέλετε στην Αγία Βαρβάρα, βρείτε καμιά γιαγια απο τις πολλές που ζούνε ακόμα, και ρωτήστε την τί έγινε στις 13 Ιουνίου 1949.
Αυτές είναι αγράμματες. Δεν ξέρουν ούτε απο κομμουνισμό, ούτε απο αντικομμουνισμό.
Θα σας πουνε ότι έζησαν, και όχι ότι διάβασαν..

Ανδρέας μέντης είπε...

;Eχετε δίκιο, αυτοί που δεν γνωρίζουν και πολλά γράμματα και που δεν έχουν και άλλα επαναλαμβάνω συμφέροντα, αυτοί μου έχουν πει και την πραγματική αλήθεια, οι γιαγιάδες που λέτε που έβγαζαν επί τετραετίες όχι τυχαία τον κομμουνιστή Σουλιμιώτη δήμαρχο στην Αγια ΒαρβάραΠοιά είναι η αλήθεια Όσοι ήταν από περιοχές που είχαν σκύψει το κεφάλι στους Τούρκους ήταχν έπειτα στην υπηρεσία του Τσάρου και ετομάζονταν να μπουν στην υπηρεσία των Γερμανών. Ήταν προς τιμήν των Ποντίων λίγοι ελάχιστοι. Οι άλλοι οι πολλοί οι αντάρτες στα βουνά του Πόντου , που πήραν μέρος έπειτα στην επανάσταση που πάντα αγωνίζονται είναι αυτοί που κουβαλάνε το ριζικό και την υπερηφάνεια του ποντιακού ελληνισμού πάντα μαζί τους.
Επειδή δεν έχω ποντιακή αλλά λακωνική καταγωγή δεν θα συμμετάσχω άλλο στη συζήτηση λέγοντας και ονόματα απ όσους έχουμε κουβεντιάσει γιατί έχω καλούς φίλους πόντιους και δεν θέλω στο ελάχιστο να στεναχωρηθούν κάποιοι.
Τέλος το βιβλίο του Αναστάση Γκίκα « Οι Έληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» ΈΧΕΙ πολλές ΜΑΡΤΥΡΊΕς ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΛΈΤΕ . Δες τε το θα σας βοηθήσει πολύ στη διαμόρφωση μιας σφαιρικότερης άποψης
Γεια σας.
Όπως ΚΑΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΆ

vripol είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα, για την διαμόρφωση σφαιρικής γνώμης, προτείνω, εκτός απο το βιβλίο του Αναστάση Γκίκα, και το βιβλίο του Βλάσση Αγτσίδη "Ο κόκκινος καπνάς". Σε ευχαριστώ.
Χαιρετισμούς στην λεβεντογένα Λακωνία.

Ανδρέας Μέντης είπε...

Του Αγτζίδη που σπούδασε στην ΕΣΣΔ; Τότε που σπούδαζε εκεί τι έλεγε;

vripol είπε...

Ο Αγτζίδης δεν σπούδασε στην ΕΣΣΔ. Σπούδασε στο μαθηματικό του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας, και έκανε το διδακτορικό του πάνω στον Ποντιακό Ελληνισμό της ΕΣΣΔ, με επιτόπια έρευνα που αποτυπώνεται στο παραπάνω βιβλίο

Ανδρέας Μέντης είπε...

Το διδακτορικό δεν είναι σπουδές;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ιστοριογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν στερείται ορισμένων κλισέ, παραποίησης και σκοπιμοτήτων. Μερικοί θέλουν να αποδείξουν ότι οι Μπολσεβίκοί και ιδιαίτερα ο Σταλιν προέβησαν μέχρι και σε γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μερικοί πάλι πιστεύουν ότι αυτό δεν έγινε και στην συζήτησε εδώ υπάρχει προτροπή για να μιλήσουμε με τις γιαγιάδες...
Κατ αρχήν μίλησα με πολλές γιαγιάδες και παπούδες που έχουν φύγει σε διάφορες περιόδους απο την Σοβ. Ενωση. Γι αυτούς ήταν ο Στάλιν ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ Ο ΝΙΚΟΚΥΡΗΣ έτσι τον έλεγε όλη η χώρα - Νοικοκύρης. Ούτε αιμοσταγής που μας έσφαξε κλπ.
Η αποστολή στην Σιβηρία και στην Κ. Ασία ήταν μέχρι και την εποχή του Γκορμπατσόφ για την Σ.Ε. μέσα στις στρατηγικές επιλογές. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες αλλά και οι αμοιβές υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με την Κ. Ρωσία. Στο Καζαχστάν δεν πήγαν εθελοντικά- υποχρεωτικά μόνο οι Πόντιοι αλλά και μυριάδες κομσομόλοι και κομμουνιστές για να οικοδομήσουν απο το μηδέν ολόκληρες πολιτείες σε περιοχές που ζούσαν νομάδες. Οι γνώση την καλλιέργειας, της οικοδομής και εμπορίου ήταν στρατηγικής σημασίας. Οι περιοχές που βόσκανε άγρια άλογα και πρόβατα έγιναν σιτοβολώνες της χώρας. Οι Ελληνοπόντιοι και οι άλλες εθνότητες πρόκοψαν στις περιοχές που οικοδομήσανε. Πολλοί πριν το ταξίδι προς την Πατρίδα Ελλάδα άφησαν πίσω τους σπίτια και νοικοκυριά. μόνο που η πραγματική απογοήτευση ήταν μπροστά τους. Και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί.

Ανώνυμος είπε...

E E E O O O EMPROS NA ANATREΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ