Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Συγκλόνισαν τα «Αληθινά Σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη στην ΕΤ3

Επανασύνδεση με μνήμες και ιστορίες του παρελθόντος, νοσταλγία για μια πατρίδα που» δε γνωρίσαμε, αλλά και συγκίνηση προκάλεσε η εκπομπή του Νίκου Ασλανίδη «Αληθινά Σενάρια, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (08/10) στην ΕΤ3.

Ταξιδέψαμε μέσω Κωνσταντινούπολης και Αμάσειας σε χωριά της Σαμψούντας, ακολουθώντας την ιστορία των προγόνων ενός Πόντιου γιατρού από την Αθήνα, αλλά και στην Παναγία Σουμελά, όπου βρέθηκαν και φέτος εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το α΄ μέρος της εκπομπής έκλεισε με το γραφικό τουριστικό θέρετρο Uzungol (Σαράχο), όπου όλοι μιλούν την ποντιακή διάλεκτο. Τραγούδια, χοροί, βόλτες με παϊτόνια αλλά και η ποντιακή κουζίνα δέσποζαν στις εικόνες της εκπομπής.

Uzungol

Η ίδια εκπομπή θα επαναληφθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, ενώ το β΄μέρος θα προβληθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, 23.00 μ.μ. (επανάληψη Κυριακή 18/10, 11.00 π.μ.). Το β΄μέρος περιλαμβάνει πανηγύρια που γίνονται στα παρχάρια, αλλά και ανθρώπους που επισκέπτονται τα χωριά των προγόνων τους.

Μην το χάσετε!

5 σχόλια:

meta είπε...

Αγαπητέ Θεόφιλε. Δεν πρόλαβα την εκπομπή παρά στο τέλος της. Ο άντρας μου όμως την είδε όλη και πράγματι συγκλονίστηκε, έκλαψε μου είπε. Είχε και φίλους Πόντιους στην προηγούμενη δουλειά του και είναι ευαίσθητος με το θέμα. Εσύ είσαι ο γιατρός της εκπομπής;
Θα δούμε και το β΄μέρος την Πέμπτη, αξίζει!

vripol είπε...

Αγαπητή meta,εγώ είμαι ο Γιώργος Πολυχρονίδης, γιατρός, 47 χρονών.
Δέν είμαι ο γιατρός της εκπομπής.
Την ανάρτηση την αντέγραψα απο τό ενημερωτικό site τού θεόφιλου, τό e-pontos.
Τό νεώτερο είναι, ότι η Τουρκία ενεργεί ωστε να αποδώσει την Παναγία Σουμελά, για λειτουργία, τόν 15αύγουστο τού 2010.
Σήμερα τό έμαθα..
Οπωσδήποτε θετικό γεγονός.
Αν όντως γίνει αυτό, τοτε
να είμαστε όλοι, τού χρόνου, στόν Πόντο, στην Παναγία Σουμελα τον δεκαπενταύγουστο..

meta είπε...

Συγγνώμη για την παρανόηση αλλά βλέπεις είμαι νέα αναγνώστρια στο ιστολόγιο σου.
Το νέο ότι ίσως λειτουργήσει η Παναγία η Σουμελά εύχομαι να είναι αλήθεια και μακάρι να μπορούσα να παρευρισκόμουν σε ένα τόσο ιδιαίτερο γεγονός!

doctor είπε...

Μήπως υπάρχει στο youtube; Νομίζω την είχα δει παλαιότερα και ήταν καταπληκτική.

vripol είπε...

Αδελφέ Δημήτρη, έψαξα στό youtube, αλλά δεν τό βρήκα.
Πάντως, αν δώσεις στο ευρετήριο "Αληθινα Σενάρια", σε μια ενότητα "Πόντος" που εμφανίζει στο κατω μερος της σελιδας, έχει 160 βίντεο, μεσα στα οποία μπορεις να βρεις βιντεο της εκπομπής "Διασπορα" για τον Πόντο