Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και τα αδιέξοδα της Τουρκίας


Bookmark and Share

  1. Η Ισπανική κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
  2. Η Τουρκία αναμένει την "έγγραφη συγνώμη" από τον Ομπάμα λόγω της υιοθέτησης του ψηφίσματος από τη Βουλή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που αναγνωρίζει τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Ισπανική κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων όπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα ABC.Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τυχόν αναγνώριση της Γενοκτονίας θα προκαλέσει αρνητική αντίδραση της Τουρκίας που είναι ένα από τους βασικούς συμμάχους της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

Η ABC σημειώνει επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos ενημέρωσε τον Jose Bono, Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων για να εμποδίσει την πρωτοβουλία. Το κοινοβούλιο της Καταλανίας ενέκρινε ήδη το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι εύλογα η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στη Μαδρίτη.

Η Ισπανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ισπανία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία, όπως συνέβη με τις ΗΠΑ και την Σουηδία μετά την έγκριση του ψηφίσματος γενοκτονίας απο τα κοινοβούλια των χωρών τους.

Ο Ομπάμα θα ζητήσει συγνώμη απο την Τουρκία;

Η Τουρκία αναμένει την "έγγραφη συγνώμη" από τον Ομπάμα λόγω της υιοθέτησης του ψηφίσματος από τη Βουλή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που αναγνωρίζει τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία των Αρμενίων.

Κάτι τέτοιο θα είναι επίσης μια εγγύηση ότι ο Πρόεδρος Barack Obama δεν θα αναφέρει την λέξη "γενοκτονία" στην ετήσια δήλωσή του στις 24 Απριλίου. Η «επιστολή που πρέπει να γραφτεί από τον Ομπάμα προς τον Τούρκο ομόλογό του θα πρέπει να αναφέρει οτι η ηγεσία της Ουάσιγκτον εκφράζει τη λύπη της για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας απο την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής και οτι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά των ισχυρισμών οτι η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Ομπάμα αναγνώρισε τις "δολοφονίες" των Αρμενίων το 1915 ως γενοκτονία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία κατά την ομιλία του προς το Εθνος πέρυσι στις 24 Απριλίου με το αιτιολογικό ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και συνεργασίας. Όμως, τα πρωτόκολλα αυτά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, καθώς η Τουρκία θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση τους απο το Τουρκικό κοινοβούλιο την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ .

Η αποτυχία των πρωτοκόλλων για την σύναψη διπλωματικών σχέσεων και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας (στα οποία σθεναρά είχε αντιδράσει η αρμενική διασπορά) πιστοποιείται με την έκδοση, στις 4 Μαρτίου του ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής στο οποίο αναγνώρισε τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία.Για την έκδοση του ψηφίσματος αυτού το αρμενικό λόμπυ των ΗΠΑ είχε εργαστεί σκληρά.

Το γεγονός αυτό ότι τα πρωτόκολλα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι σήμερα ίσως υποχρεώσουν τον πρόεδρο Ομπάμα να αναφερθεί ρητά σε «Αρμενική Γενοκτονία» στον λόγο του προς το έθνος, στις 24 Απριλίου, κάτι που πέρυσι απέφυγε ύστερα από έντονες τουρκικές πιέσεις.Η χρήση απο τον Πρόεδρο Ομπάμα της λέξης "γενοκτονία" θα είναι πιο επιζήμια και από την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το Σώμα δήλωσε ανώτερη διπλωμάτης των ΗΠΑ, και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Οι συνέπειες για την Τουρκία θα είναι οτι θα απωλέσει την σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά της "τρομοκρατίας". Υπάλληλοι του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι οι μαζικές επιχειρήσεις εναντίον του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα μιας αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της κατά του PKK απο την πλευρά των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε αυτή την προβληματική περιοχή. Μια πιο σταθερή Τουρκία θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ η σταθερότητα θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Τουρκία.

Ο Οbama έχει μια δύσκολη επιλογή η οποία θυμίζει παγίδα. Από τη μία πλευρά, δεν μπορεί να χάσει την Τουρκίας η οποία είναι μια χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αντισταθεί στον ισχυρό αρμενικό λόμπι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου για το Αμερικανικό Κογκρέσσο. Η τουρκική κυβέρνηση όμως και αυτή θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την έγκριση απο το Τουρκικό Κοινοβούλιο των πρωτοκόλλων ( σύναψη διπλωματικών σχέσεων και συνεργασία με την Αρμενία) ώστε να αυξήσει την διπλωματική της ισχύ εναντι των Αρμενίων της διασποράς (αρμενικό λόμπυ στις ΗΠΑ.

*** Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής υποστηρίχθηκε παρασκηνιακά από τον Λευκό Οίκο και το Εβραϊκό Λόμπι για να τιμωρηθεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά εναντίον του Ισραήλ και υπέρ του Ιράν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία δήλωση του κ. Ερντογαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όταν έθεσε θέμα και για το αντίστοιχο του Ισραήλ ζητώντας από τις ΗΠΑ, την Ρωσία και άλλες χώρες να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την δήλωση Ερντογάν απαράδεκτη.

***Την επομένη της απόφασης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας στην ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ο κ. Κρόλι δεν συμφώνησε με την απόφαση των αντιπροσώπων του αμερικανικού λαού και δεν το έκρυψε. Μετά την επίσημη ενημέρωση και κατά την διάρκεια της ανεπίσημης ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός ότι η κ. Κλίντον συμφώνησε με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι να μη συζητηθεί το Αρμενικό στην Ολομέλεια. Τις τελευταίες ημέρες όμως η πληροφορία κυκλοφορεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει αντίρρηση να συζητηθεί η γενοκτονία στην Ολομέλεια.

ZAMAN,ΗΜΕΡΗΣΙΑ,http://news.am/en

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_8321.html#ixzz0j43fckAl

Δεν υπάρχουν σχόλια: