Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κέντρο Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών: «Έκθετο τέκνο» για την ελληνική κυβέρνηση

Απο το ιστολόγιο της Καβαλιώτικης εφημερίδας "Χρονόμετρο"


Όλα τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται ακόμη και την ύπαρξή του



Τι συμβαίνει τελικά με το Κέντρο Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών; Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Για την τουρκική κυβέρνηση σαφώς και υπάρχει και ήδη έχει ξεκινήσει την λειτουργία του. Εξάλλου αυτός δεν ήταν και ένας από τους κύριους λόγους της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τον περασμένο Μάρτιο στην Καβάλα; Ο τουρκικός Τύπος δεν ήταν αυτός που μας έδωσε την είδηση και τις λεπτομέρειες για την λειτουργία του; Σαφώς και η απάντηση είναι θετική. Όπως επίσης, το εν λόγω κέντρο που λειτουργεί στο Ιμαρέτ, υπάρχει και για το Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλη το οποίο το φιλοξενεί στους χώρους του. Αλήθεια, πώς αλλιώς θα μπορούσε να βρεθεί επί ελληνικού εδάφους; Επιπλέον το έντυπο υλικό για την λειτουργία του κέντρου εκδόθηκε και  διακινείται από το εν λόγω Ινστιτούτο.

Για την Τουρκία και το Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλη λοιπόν, υπάρχει και ήδη λειτουργεί το Κέντρο Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών, δεν συμβαίνει  όμως το ίδιο με την Ελληνική κυβέρνηση!!! Για την επίσημη Ελληνική Πολιτεία είναι ανύπαρκτο το «Κέντρο Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών» αφού δεν υπάρχει γνώση για το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί. Κι αυτό δεν το δηλώνει ένας αλλά τρείς υπουργοί, οι πλέον σχετικοί με το αντικείμενο. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμη εξωφρενικό στοιχείο στην αλληλουχία των παράδοξων γεγονότων που συνδέονται με την ίδρυση και τη λειτουργία αυτού του κέντρου, τότε τι είναι; Μια λειτουργία η οποία θα τολμούσαμε να πούμε ότι διέπεται από «πειρατικά» χαρακτηριστικά, τα οποία δεν είναι ξένα προς τις ακολουθούμενες πρακτικές της τουρκικής διπλωματίας.

Επί της ουσίας ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης δηλώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι αγνοούν την ύπαρξή του, οπότε αδυνατούν να δώσουν και οποιαδήποτε πληροφορία για την λειτουργία του!!!

Πιο συγκεκριμένα μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Χ» και τα όσα ακολούθησαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των Αθηνών, τρείς βουλευτές του ΛΑΟΣ οι, Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Πλεύρης και Ιωάννης Κοραντής κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους τρείς υπουργούς που αναφέραμε ζητώντας στοιχεία για την λειτουργία του εν λόγω κέντρου στην Καβάλα.

Ο κ. Δρούτσας συγκεκριμένα απάντηση ότι «Σε ότι αφορά το Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σε εκείνη των συναρμόδιων υπουργείων» ωστόσο αναγκάζεται να προβεί σε μια γενική αναφορά  - για να μην φανεί ότι αγνοεί τελείως το θέμα – λέγοντας ότι «Στο μέτρο πάντως, που το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ενημέρωσή τους, σημειώνεται ότι η συνεργασία του Ινστιτούτου Μεχμέτ Αλή Πασά με το πανεπιστήμιο Bahscesehir εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών του εν λόγω Ινστιτούτου με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια (μεταξύ των οποίων το Εθνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αιγύπτου, την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και πανεπιστήμια όπως αυτά της Οξφόρδης, του Κέϊμπριτζ, της Νέας Υόρκης κ.ο.κ. αλλά και εγχώρια πανεπιστήμια όπως λ.χ. της Πελοποννήσου).
Στην συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης απαντάει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αναφορικά με την ίδρυση Κέντρου Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα, σας γνωρίζουμε ότι τα αναφερόμενα στην ερώτηση δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά σε αυτές των συνερωτώμενων Υπουργείων»!!!

Και ποια είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία μας φυσικά το ΥΠΕΞ που προαναφέραμε το τι απάντησε και το Παιδείας!!! Ιδού και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας δια της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου: «Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν υφίσταται Ερευνητικό Κέντρο με την επωνυμία «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων»!!!

Μετά απ’ όλα αυτά να υποθέσουμε ότι μας κοροϊδεύει η Ελληνική Κυβέρνηση; Να υποθέσουμε ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Καβάλα; Μάλλον το δεύτερο. Όπως προκύπτει δυστυχώς έχει στηθεί στην Καβάλα ένα κέντρο επέκτασης του νέο-οθωμανισμού ενε αγνοία της Ελληνικής Πολιτείας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: