Σάββατο 30 Μαΐου 2009

"Πρέπει να τελειώνουμε με τους Έλληνες τώρα κιόλας"

ΚΑΙΣΑΡΟΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Αρ. 44/P. Σαμψούντα, 30 Νοεμβρίου 1916
Η διάθεση των Τούρκων. Κίνηση των ανταρτών.

Προς την Α.Ε. τον υπουργό των Εξωτερικών,
βαρόνο Στέφανο Μπούριαν
Βιέννη

" Η διάθεση των Τούρκων απέναντι των Ελλήνων, ειδικότερα μετά τη ληστεία τού ταχυδρομείου κοντά στη Σαμψούντα (3 Οκτωβρίου, τ.ε.), τα γεγονότα στο Τέρμε και την επίθεση εναντίον ενός τμήματος της χωροφυλακής πλησίον της Σαμψούντας, εκφράστηκε κατά τον οξύτερο τρόπο με δύο γνώμες του εδώ μουτεσαρίφη, ενός ανθρώπου με ήρεμη σκέψη κατά τα άλλα.
Στις 26 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους είπε: ¨Τελικά πρέπει να κάνουμε με τούς Έλληνες ό, τι κάναμε με τούς Αρμένιους, και αν αυτό δέν γίνει τώρα, ασφαλώς όμως το αργότερο κατά τις διαπραγματεύσεις της ειρήνης, όταν η Ελλάδα θα έμπαινε στον πόλεμο, οπότε θα είμαστε ελεύθεροι να δράσουμε".
Στις 28 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους: "Πρέπει να τελειώνουμε με τούς Έλληνες τώρα κιόλας. Έστειλα σήμερα στα περίχωρα τμήματα της χωροφυλακής με την εντολή να σκοτώνουν στο δρόμο κάθε Έλληνα πού θα συναντούσαν".
Γι΄αυτό και φοβούμαι πώς θα διώξουν ή θα εκτοπίσουν το σύνολο των ελληνικών πληθυσμών και΄ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του περασμένου χρόνου.
Όσο και αν κρίνει κανείς δριμύτατα τη μακρά σειρά εκτρόπων εκ μέρους τού ελληνικού στοιχείου, δεν επιτρέπεται ωστόσο να μην σκεφθεί τον μεγάλο αριθμό των αθώων, τη συχνή καταπίεση των Ελλήνων, ιδιαίτερα τού αγροτικού πληθυσμού, τη βουλιμία των Τούρκων για την πλούσια ελληνική περιουσία, καθώς και την πίεση τού ρεύματος τού παντουρκισμού πού επιδιώκει την παραγκώνιση κάθε χριστιανικής επιρροής, τέλος πρέπει να λάβει υπόψη του και την πολιτική επίσης και οικονομική απήχηση των εν λόγω μέτρων.
Το ίδιο κείμενο και προς την Κωνσταντινούπολη.


Ο καισαροβασιλικός πρόξενος
Kwiatkowski (ιδχ.)

Από τό βιβλίο τού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ (1909-1918)

Δεν υπάρχουν σχόλια: