Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Ανοιχτή (καί κατ ιδίαν) επιστολή πρός τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Χάρτης της Συνθήκης των Σεβρών

Αγαπητέ μου Μίκη.

Λέγομαι Γιώργος Πολυχρονίδης, είμαι 47 ετών, γιατρός παθολόγος στην Ροδόπολη Αττικής, Ποντιακής καταγωγής, απο την Καβάλα.

Σας στέλνω σύνδεσμο για το μπλόγκ μου "Ου παντός πλείν ες πόντον"

Θά ήθελα, ταπεινά, να δηλώσω μία μικρή ένσταση, στήν πατριωτική σας απάντηση, στην κυρία Θάλεια Δραγώνα.

Θεωρώ, πώς η Μικρασιατική εκστρατεία, ήταν η τελευταία πράξη της Επανάστασης του 1821.

Ήταν τόσο ιμπεριαλιστική, όσο ιμπεριαλιστικοί ήταν και οι πόλεμοι του 12-13: Ενσωμάτωναν στό Ελληνικό κράτος-έθνος περιοχές κατά κύριο λόγο κατοικούμενες απο Έλληνες.

Αν δεν ήταν η Ιωνία Ελληνική (οι Τούρκοι μας λέν Γιουνάν, δηλαδή Ίωνες), τότε πια περιοχή ήταν;

Με την συνθήκη των Σεβρών, δεν διαμελίζονταν τό Τουρκικό κράτος-Έθνος, η σημερινή Τουρκία, αλλά η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενα καταπιεστικό των μη μουσουλμάνων, στρατογραφειοκρατικό καθεστώς.

Ενα ξεπερασμένο πολιτικό και κοινωνικό μόρφωμα, για το οποίο η Ρόζα Λουξεμπουργκ, έλεγε, πώς το καλύτερο που θα μπορούσε να τού συμβεί ήταν να διαλυθεί και να παραχωρήσει την θέση του στα νέα προοδευτικά Εθνη-Κράτη.

Τά αστικά στρώματα αυτού του κράτους, ηταν οι Χριστιανοί (Ελληνες και Αρμένιοι) και οι Εβραίοι.

Οι Χριστιανοί, υπέστησαν γενοκτονία, απο το 1914-1922, αρχικά απο τους νεότουρκους και μετα απο τον Κεμάλ.

Με τις λεηλατημένες περιουσίες αυτών, προσπάθησε ο Κεμάλ να στήσει την κρατοεξαρτώμενη και στρατοεξαρτώμενη Τουρκική αστική τάξη...

Ο Κεμάλ δεν εκπροσωπούσε καμιά ντόπια Τουρκική αστική τάξη, γιατί τέτοια δεν υπήρχε..Η ντόπια αστική τάξη, ήταν οι Χριστιανοί πού εξόντωνε και οι Εβραίοι.

Η συνθήκη των Σεβρών, έδινε το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολίας, στο υπό δημιουργίαν Τουρκικό Εθνος-κράτος.

Τα εδάφη που δόθηκαν στην Ελλάδα, ηταν πολύ λιγότερα απο το 20% που αντιστοιχούσαν στα 2000000 Ελληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ηταν γύρω στο 6%.

Ως έλληνες της Μικρας Ασίας, είχαμε εδαφικό δικαίωμα επι της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τουλάχιστον, ανάλογο με το πληθυσμιακό μας ποσοστό επι του συνόλου των κατοίκων της.

Αρα, ήμασταν και αδικημένοι...

Η αντίληψη περί "Ιμπεριαλιστικής Μικρασιατικής Εκστρατείας", θεωρώ ότι προσβάλλει την μνήμη των συγγενών μου, Μικρασιατών Ποντίων, που άφησαν τα κόκκαλά τους στα τάγματα Εργασίας και στίς πορείες θανάτου.

Μας ρωτήσατε εμάς, που περιμέναμε πώς και πώς την Ελλάδα να μας γλυτώσει απο την συνέχιση της γενοκτονίας του 1914-1918, αν θέλαμε ή όχι τον Ελληνικό Στρατό στην Μ.Ασία;

Εμείς, όχι μόνον δεν θεωρούμε την Μικρασιατική εκστρατεία "Ιμπεριαλιστική", αλλα επιθυμούσαμε να αποβιβαστεί Ελληνικός στρατός και στον Πόντο, να ενωθεί με το Ποντιακό αντάρτικο, (αντάρτικο σωτηρίας, που κουβαλούσε μαζί του γυναικόπαιδα) για ΝΑ ΣΩΘΟΥΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΚΑΜΕ, ΤΗΝ ΚΕΜΑΛΙΚΉ ΤΟΥ 1919-1922.

Αλλά, η Γιακωβίνικη "φωτισμένη" αριστερή «πρωτοπορία» του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ, ούτε μας ρώτησε ποτέ τι θέλαμε, ουτε νοιαζόταν για το αν θα μας σφάξουν ή όχι οι Τούρκοι.

Οργάνωσε μαζί με τους Λαϊκούς, το "μεγαλειώδες" συλλαλητήριο, πρίν απο τις εκλογες του 1920, με το περίφημο σύνθημα "σφυρί-δρεπάνι, ελιά-στεφάνι"

Αφού συνέβαλε, κατά τις δυνάμεις της, στην ήττα του Ελληνικού Στρατού, έπειτα, επένδυσε κομματικά, επανω στην δυστυχία των προσφύγων, στο πτώμα, δηλαδή, 3000 χρόνων Ελληνικού Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Μέ αγάπη και σεβασμό, αλλα και με απογοήτευση

Πολυχρονίδης Γιώργος


Γιά την ακρίβεια, ο Μίκης χαρακτηρίζει την Μικρασιατική εκστρατεία τυχοδιωκτική:


".......Ήμαστε πάντοτε ανοιχτοί κατά το παράδειγμα του Ρήγα Φεραίου, που ενώ σάλπιζε την επανάσταση των Ελλήνων, οραματιζόταν την μεγάλη οικογένεια των Βαλκανικών λαών. Το ίδιο που κάναμε κι εμείς στην Εθνική Αντίσταση, που αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την δική μας ελευθερία αλλά και για την «πανανθρώπινη τη λευτεριά». Και μη μου πείτε ότι επηρεάστηκαν από την ρομαντική άποψη περί έθνους οι φουστανελάδες αγράμματοι ως επί το πλείστον Έλληνες επαναστάτες, όταν το Σύνταγμα της Επιδαύρου στα 1822 διακήρυσσε την ανασύσταση του ελληνικού έθνους αποτελώντας παράλληλα το δημοκρατικότερο Σύνταγμα όλων των εποχών, μιας και είχαν ανοιχτά τα μυαλά τους στις επιρροές της Γαλλικής και της Αμερικανικής ακόμα επανάστασης. Για να ετεροπροσδιοριστούμε θα πρέπει να είμαστε ανίκανοι να αυτοπροσδιοριζόμαστε κάθε στιγμή (ακόμα και σήμερα), ενώ η εθνική μας ταυτότητα υπήρξε και είναι τόσο ισχυρή, ώστε να μην έχουμε ούτε να θέλουμε να έχουμε εχθρούς, για να είμαστε αυτοί που είμαστε. Άλλωστε η βασική εξωτερική μας πολιτική ως τώρα υπήρξε και είναι αμυντική με εξαίρεση την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Τουρκία, που μας κόστισε τόσο ακριβά....." (Ο χρωματισμός δικός μου Γ.Π.)

9 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

εγώ θα ελεγα αλλα στον Μικη
π.χ Μικη

δεν ντραπηκες τον κοσμο της αριστερας που σε αγαπησε τοασα χρονια οταν σιγονταρες την αηδιαστική Ακροδεξια φασιστική επιθεση που στηριχτηκε σ εαδιανοητες φασιστικου τυπου συκοφαντιες και βρωμερα φασιστιιου τυπου ψεμματα της ακροδεξιας και των δηθεν ''αριστερων'' εθνολαικιστων
εναντιον της κ.Δραγώνα;

...;

αλλά φαινεται οτι ολο και περισοοτερο το ηθος εκλιπει απο την πολιτική μας σκηνη /....
Εν τελει : Ντροπής πραγματα ..

Ανώνυμος είπε...

Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2002:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

http://enieopsifodeltio.wordpress.com
http://apps.facebook.com/causes/61685

http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html

http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm

http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

Ανώνυμος είπε...

Οι εγωμανείς αριστεροί γενίτσαροι ξεχνούν ότι σουλτάνος ήταν το 1826 που αφάνισε τους δικούς του παράσιτους γενίτσαρους...

Νοσφεράτος είπε...

Η σκηνή στο κεντρο
Βλέπω κοσμο μαζεμένο να φωναζει .

Ενας κυριος κρατουσε απο το χερι ενα κοριτσι.

Ηταν δεν ηταν δεκαπέντε χρονών .Ξενη. Απο οτι φωναζαν,καταλαβα οτι τηη πιασανε να κλεβει και περιμεναν την αστυνομια...

Ως εδώ, συνηθης η σκηνη...Ομως
Νασου κι ενας Φασισταράς... Γλοιωδης , σιχαμερος με μια φατσα που προκαλουσε αναγουλα...Στην αρχή φωναζε τα γνωστα της προπαγάνδας για τους ξενους που κανουν οι ακροδεξιοεθνικισταράς ..
''Ξυλο θελει'' ..Πλησιαζει την κοπελα και αρχιζει τις σφαλιαρες .. Το κοριτσακι εκλαιγε .....
''Τι κανεις εκει ''του φωναζω''Με ποιο δικαιωμα το χτυπάς ''
Στην αρχή μου εκανε τον μαγκα ..Συνεχισα σταθερά να επαναλαμβανω

'' Δεν εχεις δικαιωμα να χτυπάς ενα παιδι ''΄΄πες μας ποιος εισαι και τί ρόλο παιζεις''

Μετα οταν ειδε οτι ο κοσμος ειχε καταλαβει την Βρωμιά που εκανε

το κομπλεξικο αυτο υποκειμενο εξαφανιστηκε ...

Λοιπόν να μου το θυμηθειτε .

Η προπαγάνδα που κανουν οι Εθνολαικισταραδες ανοιγει Πληγές στην κοινωνια..
Και αποθρασυνει τον καθε κομπλεξικό..Που θα βρισκει προφαση στην ''εθνικοφροσυνη '' για ναβγαλει τα απωθημενα του , την χυδαιοτητα του τον σαδισμό του σε καθε ''ξενο '' που νιωθει ως αδυναμο και αιχμαλωτο και μόνο ..
Ανοιγει την πόρτα στο ΚΑΚΟ

Ανώνυμος είπε...

@ Ο/Η Νοσφεράτος

Τρισαθλιε εβραιε,
Για δε πας στου Χαβραβανελ. Εκει θα φτουρησης περισσοτερο.
Αντε ξεκουβαλα.

Αγησιλαος Φατσαφετσουλας

aris53m είπε...

εγώ κι επορώ να σχολιάζω τον Μίκην. Πολλά ψιλίτικος είμαι. Άμα θα λέγω αούτο.

Ο Μίκης εν το θηρίον της μουσικής κι άλλον καλλίον κι έχωμεν.

Νοσφεράτος είπε...

Αγησιλαε Φατσαφετσουλα..
εδώ ειναι το Μπλογκ του Βριπολα ..δεν ειναι το δικο σου .. Αν εμπαινα σε Ναζιστικό μλογκ τοτε θα μπορουσες ισως να με διωξεις και να με πεις και εβραιο οπως φυσικά λενε οι φασισταράδες σαν του λόγου σου για οποιον δεν ειναι φασιστας σαν κια αυτους ..

vripol είπε...

Θα σας παρακαλέσω να λείψουν οι υβριστικοί και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί..
Ο Abravanel τιμά την Ελλάδα,με την παρουσία του.
Θα πρέπει να μαθουμε να ανεχόμαστε και να τιμούμε τις διαφορετικές παραδόσεις.
Αυτό δεν σημαίνει να μην καλλιεργούμε τις δικές μας.
Δεν σημαίνει πωε πρέπει να θεωρούμε ότι όλες οι παραδόσεις είναι ντέ και καλά ισάξιες.
Νά τις αντιμετωπίσουμε, όμως, κατ' αρχήν ως ισότιμες.
Καί πάνω απ' όλα, να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας..
Το παράδειγμα που αναφέρει ο νοσφεράτος, ειναι χαρακτηριστικό ζωώδους και απολίτιστης ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Πρώτα απ' όλα, η αγάπη και η συμπόνια για τον άνθρωπο..
Απ' οπου κι αν προέρχεται, ότι χρωμα και να χει.
Οποιαδήποτε ιδεολογία, καταλήγει σε απάνθρωπη και χωρίς αγάπη για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, συμπεριφορά, είναι για πέταμα στά σκουπίδια..
Οτι περιτύλιγμα και να έχει..

Νοσφεράτος είπε...

ωραια τα λές Βριπολ
δες τωρα πως αντιλαμβανονται τα Ναζιστοειδή τον σεβασμο της διαφορετικοτητας εδώ :

http://abravanel.wordpress.com/2010/01/16/second-arson-in-hania-synagogue/

Να κατι που Οφειλει να καταδικασει Ολη η Αριστερά -πατριωτική η Οχι - και ολοι οι Δημοκρατικοι ανθρωποι