Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ



του Αριστείδη Τσιλφίδη

Χωρίς αμφιβολία, η πράξη της γενοκτονίας είναι επαίσχυντη. Εντούτοις, όταν έρθει η ώρα για την αναγνώριση μιας γενοκτονίας, είναι πιο επαίσχυντο όταν μια ομάδα βάζει τον εαυτό της μπροστά από τις άλλες. Όμως αυτό έγινε στη Σουηδία στης 11 Μαρτίου 2010, όταν το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε για την αναγνώριση μόνο της γενοκτονίας των Ποντίων της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο λόγος που η αναγνώριση ήταν επαίσχυντη, είναι επειδή αναγνώρισαν μόνο τους Έλληνες του Πόντου -- αυτό παρά τις πρόσθετες πληροφορίες στο ψήφισμα που ανάφεραν και άλλα ελληνικά θύματα.

Το ψήφισμα το παρουσίασαν σε 4 μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν η πρόταση την οποία οι βουλευτές ψήφισαν και που ανέφερε μόνο τους Έλληνες του Πόντου. Το δεύτερο μέρος ήταν η εισαγωγή. Το τρίτο μια γενική σύνοψη της σύμβασης γενοκτονίας των Ην.Ε και προηγούμενων αναγνωρίσεων, και το τέταρτο μέρος η έρευνα που συνόδευσε τη γενοκτονία.

Στο τέταρτο μέρος, που περιελαμβανόταν και η έρευνα, διατυπώθηκε το ακόλουθο κείμενο :
Anckarsv
ärd, 22 Ιουλίου 1915: " Δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες που στο παρόν υποβάλλονται σε αυστηρές εκδιώξεις... Σύμφωνα με τον έλληνα επιτετραμμένο τον κύριο Tsamados, οι εκτοπίσεις δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ένας πόλεμος εκμηδένισης του ελληνικου έθνους στην Τουρκία... "

Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει για την Γενοκτονία των Ελλήνων, θα καταλάβουν ότι οι εκτοπίσεις στις οποίες ο έλληνας επιτετραμμένος αναφέρεται εδώ είναι οι εκτοπίσεις των Ελλήνων της μεσογειακής ακτής της Μικράς Ασίας. Δηλαδή όχι ο Πόντος. Αλλά γιατί αναγνώρισαν μόνο τους Πόντιους αφού χρησιμοποίησαν γεγονότα για εκτοπίσεις άλλων Ελλήνων εκτός Πόντου;

Απλά, γιατί οι Πόντιοι δεν δέχονται αντίδραση από άλλες ελληνικές οργανώσεις. Γιατί απ'όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των θυμάτων, π.χ. Πόντιοι, Θρακιώτες, Σμυρνιοί Κωνσταντινουπολίτες κ.λπ., οι Πόντιοι φώναξαν πιο δυνατά. Οι Πόντιοι ούτε καν σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τους αδελφούς τους, τους Ελλήνες από τα άλλα μέρη της Ανατολής και της Θράκης στο ψήφισμα. Θα ήταν πάρα πολύ κόσμιο για τους Πόντιους να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτό που έγινε στη Σουηδία ήταν μια επαίσχυντη πράξη. Το χειρότερο είναι ότι έγινε δύο εβδομάδες πριν από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, μία μέρα όπου όλοι οι ΄Ελληνες γιορτάζουν την απελευθέρωση του έθνους....ενωμένοι.

Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την γενοκτονία επειδή μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

Οι Πόντιοι αναγνώρισαν μόνο τον εαυτό τους. Γιατί; Γιατί μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

Ενώ είναι άσεμνη πράξη να ολοκληρωθεί μια γενοκτονία, είναι επίσης άσεμνο να αναγνωριστεί μόνο μια μικρή μειονότητα μεταξύ των θυμάτων.

Οι Ποντιακές οργανώσεις κάνουν αυτό που είναι προς συμφέρον των Ποντίων μόνο. Δεν κάνουν αυτό που συμφέρει και τους άλλους Ελλήνες και την Ελλάδα γενικά. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Τα θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας ήταν όλα ελληνικής εθνικότητας ανεξάρτητα από ποια περιοχή της Αυτοκρατρίας ήταν.

Τουλάχιστον ας μην αφήσουμε τις ποντιακές οργανώσεις να πάρουν αυτό το γεγονός απο εμάς τους Έλληνες. Χάριν της μνήμης τον πεθαμένων.

Πηγή http://pontosworld.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1650&Itemid=1

5 σχόλια:

Ποντος και Αριστερά είπε...

Η κ. Καρκαγιάννη απέστειλε το εξής μέιλ στον κ. Τσιλφίδη από το Παρίσι

---------------------------------------------

Δεν καταλαβαίνω το νόημα της επέμβασής σας, ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΒΡΊΣΚΩ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΚΉ, παρ'όλο που μου είναι επίσης ακατανόητη η μόνη αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας.
Τι λενε οι άλλοι φίλοι Αρμενιοι και Πόντιοι??
εγκάρδια
Βάσα Καρκαγιάννη Καραμπελιά

( διορθώστε στο τέλος: ΤΩΝ πεθαμένων..)

vripol είπε...

Ο φίλος Αρης Τσιλφίδης, επι της ουσίας έχει δίκιο..
Ωστόσο, είναι άδικο να ανάγεις ως κύριο μέτωπο δράσης σου την αντίθεσή σου με την Ποντιακη (μας) μονομέρεια, και να μην χαίρεσαι για το γεγονός της αναγνώρισης απο το Σουηδικο κοινοβούλιο.
Τό ότι αρχίσαμε να μιλούμε πρώτα,μόνο για γενοκτονία των Ποντίων, σχετίζεται με τα εξής:
1. Ο Ιστορικός Ενεπεκίδης, που στην δεκαετία του '50 ερέυνησε τα αυστριακά αρχεία, άντλησε υλικό κυρίως απο τις αναφορές του Αυστριακού πρόξενου της Τραπεζούντας (πού είχε εγκατασταθεί στην Σαμψούντα μετα απο την κατάληψη του Ανατολικού Πόντου απο τους Ρώσσους κατά τον Α παγκόσμιο πόλεμο, απο το '16 έωςτο '18.).
Ως γνωστον,ο Ενεπεκίδης ονόμασε "γενοκτονία εν ροή" τις πορείες θανάτου των γυναικόπαιδων του Δυτικού Πόντου.
Στον Δυτικό Πόντο,η γενοκτονία πήρε μια οξεία μορφή,περιλαμβάνοντας μαζικά και γυναικόπαιδα, διότι οι συνθήκες επέτρεψαν στούς νεότουρκους να την διαπράξουν, επικαλούμενοι, προσχηματικά, στρατιωτικούς λόγους, δηλαδή την ύπαρξη του Ρωσσοτουρκικού μετώπου, το Ποντιακο Αντάρτικο Πάφρας και Σαμψούντας, και την πιθανη συνεργασία των παραθαλάσσιων χριστιανικών πληθυσμών με τον Ρωσσικό στόλο.
Επίσης, πηρε την μορφή των πορειών θανάτου των ανδρών της Σαμψούντας και των γυναικόπαιδων της Πάφρας,κατα την Κεμαλική φάση της γενοκτονίας.
2.Ενω στα Μικρασιατικά παράλια οι σφαγές φάνηκε χρονικά να συσχετίζονται με την Μικρασιατική εκστρατεία, στον Πόντο ήταν προφανής η μη συσχέτιση με τα πολεμικά γεγονότα.
2. Οταν προτάχθηκε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, την δεκαετία τού 90, δεν είχαν έλθει ακόμα στο φως οι πληροφορίες απο τα Οθωμανικά αρχεία, που πέραν πάσης αμφιβολίας τεκμηριώνουν την κρατική απόφαση και εκτέλεση της γενοκτονίας έναντι του συνόλου των χριστιανων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Τανέρ Ακτσάμ: Μια επαίσχυντη πράξη).
Αλλά φίλε Αρη, δέν φταίμε μόνο εμέις, οι Πόντιοι.
Οταν οι ιστορικοί του κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών αρνούνται την γενοκτονία...
Οταν η πλειοψηφία των "Αριστερων" και "εκσυγχρονιστων" Ιστορικών βγάζουν εξανθήματα όταν ακουν γιά γενοκτονία, γιατίτην Θεωρούν Εθνικιστική υπόθεση..
Εξ΄άλλου,Αρη, πρόσεξε μεταξύ ποιών διεξάγεται η συζήτηση για την ανάγκη να μιλήσουμε για γενοκτονία των Ελλήνων και όχι μόνο των Ποντίων Ελλήνων:
Μεταξύ ημων, των Ποντίων.
Εσύ, που διαμαρτύρεσαι τοσο έντονα, είσαι Πόντιος.

Οι άλλοι ούτε που πολυνοιάζονται..

Γιατί, Αρη, οι άλλοι δεν έχουν πεισθεί πως οι σφαγές των δικών τους αποτελούσαν γενοκτονία.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια..
Εκει στην Αυστραλία, ευτυχώς,υπάρχει πολύ καλύτερο κλιμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, από ότι, δυστυχώς, υπάρχει εδώ στην Ελλάδα...

Η επιτυχία στην IAGS, οφείλεται στις μνήμες της Sano Halo και στην επιμονή της Thea Halo. Καί καλώς ή κακως, είναι μνήμες απο τις πορείες θανάτου των Ποντίων γυναικοπαίδων.
Η επιτυχία στην Νότια Αυστραλία, απο ότι ξέρω, πάλι στους Πόντιους οφείλεται. Στη Σουηδία, κυρίως στους Πόντιους, Αρμένιους και Ασσυριχαλδαίους.
Ειδες πουθενά θρακιώτες και Μικρασιάτες να παλέυουν για αναγνώριση της γενοκτονίας;Καί δε μιλάω για κάποιες χλιαρές ανακοινώσεις.
Εμείς οι Πόντιοι,ξέρουμε ότι τούς σφορά. Εκείνοι το ξέρουν;
Σε πόσα σάιτς και σε ποσα μπλόγκς Θρακιώτικα, Μικρασιατικά, Κωνσταντινοπουλίτικα θα βρεις την λέξη γενοκτονία;
Δοκίμασέ το και θα δείς.

Φίλε Αρη,μην ανησυχείς..
Σιγά-σιγά, αρχίζουμε να μιλούμε για γενοντονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Εμείς οι Πόντιοι..

auropa είπε...

vripol μερικοι λενε οτι δεν υπηρχε στρατος στον Ποντο, και γι'αυτο εγινε γενοκτονια στον Ποντο. Θα πεις οτι δεν εγινε γενοκτονια στα αλλα μερη της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας για αυτο το λογο? Ο Ελληνικος στρατος ηταν στην Μικρα Ασια για 3 χρονια (1919-1922). Οι εκτωπισεις στην θρακη και στην δυτικη Μικρα Ασια αρχισαν απο το 1914, και σε εκεινα τα χρονια (1914-1919) δεν υπηρχε ελληνικος στρατος. Οχι μονο αυτο, αλλα ο Ελληνικος στολος βομβαρδησε τις ακροθαλασσιες πολεις του Ποντου.

Μερικοι Ποντιοι λενε ...'Αααα, οι Μικρασιατες δεν κανουν τιποτα για την αναγνωρηση της γενοκτονιας'.
Εσει ο ιδιος εγραψες...'Ειδες πουθενά θρακιώτες και Μικρασιάτες να παλέυουν για αναγνώριση της γενοκτονίας;' vripol αυτο δεν εχει καμμια σχεση με την παγκοσμια αναγνωηρηση μιας γενοκτονιας. Αυτος που κανει τη δουλεια δεν εχει σχεση με το αν εγινε γενοκτονια η οχι. Αν εγινε τοτες εγινε. Ναι, να εχουμε ημερα μνημης την 19 Μαιου για τα θυματα 'μας' στον Ποντο, αλλα οχι να πιγαινουμε σε κοινοβουλεια του κοσμου και να ζηταμε αναγνωρηση μονο για την γενοκτονια σε μια περιοχη. Οι Εβραιοι δεν το κανουν. Οι Αρμενιοι δεν το κανουν. Εμεις για καπιον λογο (εγωισμος) το κανουμε.

Την περασμενη εβδομαδα στην Αμερικη ειχαν μια πορεια για την Ελληνικη Γενοκτονια στην Θρακη. Δεν ξερω αν το ηξερες.

Το προβλημα ειναι που αρχισαμε την πορεια για αναγνωρηση, και η αληθεια εχουμε κανει πολλη καλη δουλεια. Αλλα ξερουμε οτι αυτα που εγιναν στον Ποντο εγιναν και σε αλλη μερη, και ηταν ενα προγραμμα εξωντοσης των Ελληνικων πλυθησμων.

Εστω για τον ορο 'Ποντιακη' γενοκτονια, θα πω οτι τα συνορα του Ποντου αλλαζαν σχεδον καθε χρονο (μαλλων δεν υπηρχαν σιγουρα συνορα ποτε δεν νομιζω). Ο Ποντος δεν ηταν ανεξαρτητος οταν αρχισε η γενοκτονια. Η Ποντιακη διαλεκτο ηταν διαφορετικη σε καθε περιοχη του Ποντου. Εχω ακουσει οτι οι Σινωπλητες μηλουσαν Ελληνικα και οχι Ποντιακα γιατι θεωρουσαν τον εαυτο τους 'αριστοκρατοι'. Στο Φροντηστηριον Τραπεζουντας απαγωρευοταν να μηλησουν οι μαθητες Ποντιακα. Οταν σκωπευαν τον ανεξαρτητο Ποντο, η επισημη γλωσσα ηθελαν να ειναι η Ελληνικη, οχι η Ποντιακη διαλεκτο. Οι Ελληνες του Ποντου (οχι Ποντιοι- ο ορος ποντιοι αρχισε το 1923), ηταν μελη της Ελληνικης Ορθωδοξης μιλλετ της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας (οχι στο ποντιακο μιλλετ). Ηταν Ελληνες. Το να λες 'Ποντιακη' γενοκτονια ειναι πολλη λαθος για αυτους τους λογους κιολας.

Σιγνωμη για τα ορθογραφικα λαθη μου. Να εισαι παντα καλα.

Αριστειδης Τσιλφιδης

vripol είπε...

Αρη, δεν διαφωνω πουθενά μ' αυτά που λές.
Απλώς επισημαίνω, οτι όντως υπήρχε πολιτιστική πολυσημία στον Πόντο. Οπως υπήρχε και σε ολο τον Ελληνισμό.
Το σύγχρονο εθνικιστικό κρατος, επεδίωξε να επιβάλλει μια επίσημη γλώσσα, μία επίσημη ιστορία...

"Την περασμενη εβδομαδα στην Αμερικη ειχαν μια πορεια για την Ελληνικη Γενοκτονια στην Θρακη. "

Ναι ξέρω. Ξέρεις ποιός Θρακιώτης πρωτοστάτησε; Ο Πόντιος Μαλκίδης :)

Αρη, καλημέρα, με αγάπη..

auropa είπε...

Αν ειναι να λεμε την καταγωγη των ανθρωπων που αγωνιζονται για την Ελληνικη Γενοκτονια, τοτες καηκαμε. Ημαστε ολοι Ελληνες. Πειραζει η καταγωγη μας? Και Ποντιος, και Ινδιανος, ή και Αμερικανος ας ειναι. Τι ειναι σημαντικο ειναι οτι υπαρχουν ανθρωποι που ερευνουν και θελουν να κανουν κατι για την αναγνωρηση της Ελληνικης Γενοκτονιας.

Και να σε πω ακομα ενα πραγμα. Ο λογος που Ελλαδα εχει τα προβληματα της, ειναι που δεν υπαρχει ΕΝΑ Ελληνικο πνευμα στη χωρα. Ο καθενας αισθανεται 'ποντιος' και 'μακεδωνας' και Πελοπονησιος' και και και .... Δεν δουλευεται για ενα στοχο. Ο καθενας κοιταει να κανει τι ειναι καλο για τον εαυτο του και για την 'μικρη εθνικοτητα' του μονο. Αν συνεχισουν ετσι τα πραγματα η Ελλαδα δεν θα υπαρχει σε 10 χρονια. Λογο εγωισμου.

Καλη σας μερα.