Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μιά απάντηση στον αδελφό Αρη Τσιλφίδη

Σχόλιο, στο άρθρο του αγαπητού μου Αριστείδη Τσιλφίδη "Σουηδική ψηφοφορία: Μόνο τους Πόντιους αναγνώρισαν", που δημοσίευσα αμέσως πρίν.

Ο φίλος Αρης Τσιλφίδης, επι της ουσίας έχει δίκιο.. Ωστόσο, είναι άδικο να ανάγεις ως κύριο μέτωπο δράσης σου την αντίθεσή σου με την Ποντιακη (μας) μονομέρεια, και να μην χαίρεσαι για το γεγονός της αναγνώρισης απο το Σουηδικο κοινοβούλιο.
Τό ότι αρχίσαμε να μιλούμε πρώτα,μόνο για γενοκτονία των Ποντίων, σχετίζεται με τα εξής:
1. Ο Ιστορικός
Ενεπεκίδης, που στην δεκαετία του '50 ερεύνησε τα αυστριακά αρχεία, άντλησε υλικό κυρίως απο τις αναφορές του Αυστριακού πρόξενου της Τραπεζούντας (πού είχε εγκατασταθεί στην Σαμψούντα μετα απο την κατάληψη του Ανατολικού Πόντου απο τους Ρώσσους κατά τον Α παγκόσμιο πόλεμο, απο το '16 έωςτο '18.).
Ως γνωστον,ο Ενεπεκίδης ονόμασε "γενοκτονία εν ροή" τις πορείες θανάτου των γυναικόπαιδων του Δυτικού Πόντου. Στον Δυτικό Πόντο,η γενοκτονία πήρε μια οξεία μορφή,περιλαμβάνοντας μαζικά και γυναικόπαιδα, διότι οι συνθήκες επέτρεψαν στούς νεότουρκους να την διαπράξουν, επικαλούμενοι, προσχηματικά, στρατιωτικούς λόγους, δηλαδή την ύπαρξη του Ρωσοτουρκικού μετώπου, το Ποντιακο Αντάρτικο Πάφρας και Σαμψούντας, και την πιθανη συνεργασία των παραθαλάσσιων χριστιανικών πληθυσμών με τον Ρωσικό στόλο. Επίσης, πηρε την μορφή των πορειών θανάτου των ανδρών της Σαμψούντας και των γυναικόπαιδων της Πάφρας,κατα την Κεμαλική φάση της γενοκτονίας.
2.
Ενω στα Μικρασιατικά παράλια οι σφαγές φάνηκε χρονικά να συσχετίζονται με την Μικρασιατική εκστρατεία, στον Πόντο ήταν προφανής η μη συσχέτιση με τα πολεμικά γεγονότα.
3.
Οταν προτάχθηκε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, την δεκαετία τού 90, δεν είχαν έλθει ακόμα στο φως οι πληροφορίες απο τα Οθωμανικά αρχεία, που πέραν πάσης αμφιβολίας τεκμηριώνουν την κρατική απόφαση και εκτέλεση της γενοκτονίας έναντι του συνόλου των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Τανέρ Ακτσάμ: Μια επαίσχυντη πράξη).
Αλλά φίλε
Αρη, δέν φταίμε μόνο εμείς, οι Πόντιοι.
Οταν οι ιστορικοί του κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών αρνούνται την γενοκτονία...
Οταν η πλειοψηφία των "Αριστερών" και "εκσυγχρονιστών" Ιστορικών βγάζουν εξανθήματα όταν ακουν γιά γενοκτονία, γιατί την Θεωρούν Εθνικιστική υπόθεση.. Εξ΄άλλου,Αρη, πρόσεξε μεταξύ ποιών διεξάγεται η συζήτηση για την ανάγκη να μιλήσουμε για γενοκτονία των Ελλήνων και όχι μόνο των Ποντίων Ελλήνων: Μεταξύ ημών, των Ποντίων.
Εσύ, που διαμαρτύρεσαι
τοσο έντονα, είσαι Πόντιος.
Οι άλλοι ούτε που
πολυνοιάζονται.
Διότι,
Αρη, οι άλλοι δεν έχουν πεισθεί πως οι σφαγές των δικών τους αποτελούσαν γενοκτονία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια..
Εκει στην Αυστραλία, ευτυχώς,υπάρχει πολύ καλύτερο κλιμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, από ότι, δυστυχώς, υπάρχει εδώ στην Ελλάδα...
Η επιτυχία στην IAGS, οφείλεται στις μνήμες της Sano Halo και στην επιμονή της Thea Halo. Καί καλώς ή κακως, είναι μνήμες απο τις πορείες θανάτου των Ποντίων γυναικόπαιδων
Η επιτυχία στην Νότια Αυστραλία, απο ότι ξέρω, πάλι στους Πόντιους οφείλεται.
Στη Σουηδία, κυρίως στους Πόντιους, Αρμένιους και
Ασσυριχαλδαίους.
Ειδες πουθενά θρακιώτες και Μικρασιάτες να παλεύουν για αναγνώριση της γενοκτονίας;Καί δε μιλάω για κάποιες χλιαρές ανακοινώσεις
Εμείς οι Πόντιοι,ξέρουμε ότι τούς αφορά. Εκείνοι το ξέρουν;
Σε πόσα
σάιτς και σε ποσα μπλόγκς Θρακιώτικα, Μικρασιατικά, Κωνσταντινοπουλίτικα θα βρεις την λέξη γενοκτονία; Δοκίμασέ το και θα δείς...
Φίλε
Αρη,μην ανησυχείς.. Σιγά-σιγά, αρχίζουμε να μιλούμε για γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Δυστυχώς, μόνο, ή κυρίως, εμείς οι Πόντιοι..

Δεν υπάρχουν σχόλια: