Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ…

Από τά "Τουρκικά Νέα"


Posted on November 26th, 2011

Κάθε πινακίδα στο Ντέρσιμ θυμίζει την σφαγή

Ενώ έχει ανάψει η συζήτηση για την ¨Σφαγή του Ντέρσιμ¨ αποκαλύφθηκε ότι τα ονόματα του Στρατάρχη Φεβζή Τσακμάκ και Αμπντουλλάχ Αλπντογάν που μετείχαν στις επιχειρήσεις δόθηκαν σε σχολεία του Τούντζελι.

Και ενώ διαρκεί η συζήτηση που άρχισε με την δήλωση του CHPλή βουλευτή Χουσείν Αϊγκούν πως ¨Υπεύθυνοι για την σφαγή στο Ντέρσιμ είναι το κράτος και το κόμμα CHP. Και ο Ατατούρκ ήταν ενήμερος για τα γεγονότα.¨, πάντα τίθεται το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του 1937 και 1938.

Υπό το φως των εγγράφων σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που άνοιξε τον δρόμο για την σφαγή στο Ντέρσιμ αναφέρονται 4 ονόματα : Ατατούρκ, ο τότε πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού, ο Τζελάλ Μπαγιάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Φεβζή Τσακμάκ.

Με βάση την είδηση όμως από τον Μουράτ Αϊντίν του Cnnturk.com το όνομα του ¨Γενικού Επιθεωρητή¨ στρατηγού Αμπντουλλάχ Αλπντογάν στον οποίον είχαν δοθεί το 1936 έκτακτες αρμοδιότητες, και ήταν αυτός που προσωπικά διηύθυνε τις επιχειρήσεις, συνεχίζει κανονικά να υπάρχει σε σχολεία και σε κρατικές υπηρεσίες.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΡΙΖΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ

Ο εξουσιοδοτημένος από την τότε κυβέρνηση στρατηγός Αμντουλλάχ Αλπντογάν μόλις ήρθε στην περιοχή ήρθε σε επαφή με αρχηγούς φυλών. Σε εκείνες τις συνομιλίες ο σεΐχης Ριζά έστειλε τον γιό του τον Ιμπραήμ και ζήτησε να σταματήσει η αιματοχυσία αλλά ο Ιμπραήμ δολοφονήθηκε με εντολή του Αλπντογάν. Μετά από αυτό λέγεται πως οι άντρες του Ριζά γκρέμισαν μια γέφυρα και επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό σταθμό, κάτι που πυροδότησε το φυτίλι στο Ντέρσιμ, διότι το κράτος το θεώρησε αυτό ως εξέγερση και άρχισε την προ πολλού ετοιμαζόμενη στρατιωτική του επιχείρηση τον Απρίλιο του 1937. Από αυτή την πλευρά τα ονόματα του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατάρχη Φεβζή Τσακμάκ και του Αμπντουλλάχ Αλπντογάν συνεχίζουν να αποτελούνε μια άσχημη πληγή στην μνήμη των κατοίκων του Ντέρσιμ.

Η ΣΑΜΠΙΧΑ ΓΚΙΟΚΤΣΕΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ…

Μετά την ¨σφαγή του Ντέρσιμ¨ έγιναν πολλές αλλαγές ονομάτων στο Τούντζελι, και τα κουρδικά τοπωνύμια άλλαξαν. Ονόματα ατόμων που μετείχαν στην στρατιωτική επιχείρηση δόθηκαν σε δρόμους, λεωφόρους και σε σχολεία. Το όνομα της Σαμπιχά Γκιοκτσέν-θετής κόρης του Ατατούρκ, που μετείχε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ντέρσιμ δόθηκε σε ένα αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη. Σχετικά με αυτό ο βουλευτής του ΑΚΠ Μεχμέτ Μετινέρ δήλωσε πως κινητοποιείται για να αλλάξει αυτό το όνομα.





ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ;

Στα σχολεία του Τούντζελι και της γύρω περιοχής είναι πολύ συχνά τα ονόματα Φεβζή Τσακμάκ, Αμπντουλλάχ Αλπντογάν και Ισμέτ Ινονού αλλά πριν από αυτούς πρέπει να μνημονεύσουμε τον στρατηγό Μουσταφά Μούγλαλι ο οποίος τιμωρήθηκε με 20 χρόνια φυλάκισης διότι πριν από 68 χρόνια έδωσε εντολή για εκτέλεση 33 ατόμων στην πόλη Οζάλπ του νομού Βαν.

Το όνομα του δόθηκε το 2004 στο 2ο συνοριακό τάγμα. Λόγω όμως της μεγάλης κοινωνικής πίεσης και προσδοκίας και μετά από κινητοποίηση συλλόγων, εντέλει καταργήθηκε το όνομα του στις 27-6-2011.





ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ;

Η συζήτηση για την ¨Σφαγή του Ντέρσιμ¨ μαζί της δημιούργησε και την προσδοκία για την απόδοση στο Τούντζελι του παλιού του ονόματος που ήταν το ¨Ντέρσιμ¨. Μετά από σχετικά αιτήματα συλλόγων της περιοχής, ο βουλευτής του ΑΚΠ Μεχμέτ Μετινέρ πρότεινε να δοθεί ξανά η παλιά ονομασία στην πόλη.

……………………..

Εφ. Ραντικάλ 23-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: