Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Βαρθολομαίος: «Οι Ίμβριοι αντέχουν!»


Bookmark and Share

ΤΟΥΑ. ΒΙΚΕΤΟΥ
Την πεποίθηση ότι οι Ίμβριοι αντέχουν εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενέτειράς του Ίμβρου.Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι «υπήρξαν θύματα των πολιτικών συγκυριών» και όπως είπε, παρά τα όσα συνέβησαν, οι Ίμβριοι, που κατάφωρα αδικήθηκαν, αντέχουν και δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα «πνευματικά όπλα» τους, τα μοναδικά που διαθέτουν.

Τόνισε ότι με τα πνευματικά όπλα αγωνίζονται «τον καλόν αγώνα της επιβιώσεως, της συνεχίσεως της ιστορίας μας, της υπάρξεώς μας, της μαρτυρίας μας ως Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών σ’ αυτόν τον τόπο». «Υπήρξαμε πάντοτε φιλειρηνικοί και νομοταγείς πολίτες και γι’ αυτό μας πειράζει το ότι τόσο πολύ και τόσο κατάφωρα αδικηθήκαμε», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Χάσαμε τις εστίες μας, τα χωράφιά μας, τα σπίτιά μας, τα σχολεία μας, που ήταν καίριο πλήγμα για τον τόπο μας το να μην έχουμε ελληνική παιδεία και να αναγκάζονται οι γονείς, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας να τα παίρνουν και να εκπατρίζονται. Έτσι άρχισε το ξήλωμα, έτσι έφυγαν οι συμπατριώτες μας στη δεκαετία του ’60».

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συμπατριώτες του, εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά την Ίμβρο και επισκευάζουν τα σπίτια τους.
Επίσης, παρουσίασε στους συμπατριώτες του τον άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και επισκέφθηκε το νησί, μετά από 47 χρόνια.Ο Πατριάρχης εξυμνώντας την προσφορά του καθηγητού τόνισε ότι «με τέτοιους δασκάλους βάλαμε γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής μας και ότι του αξίζει ο τίτλος του Προστάτου των Γραμμάτων».

Η γιορτή του Πατριάρχη
Αύριο, 11 Ιουνίου, που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης άγει τα ονομαστήριά του. Σήμερα το απόγευμα θα χοροστατήσει στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί , έξω από τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης. Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης θα λειτουργήσει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με Ιεράρχες του Πατριαρχείου και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_1522.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0qTbFgnQM

Δεν υπάρχουν σχόλια: