Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Απάντηση στο taxalia σχετικά με τους λαϊκισμούς επί του “Μακεδονικού” ζητήματος.

Του Παναγιώτη Τραϊανού, απο το ιστολόγιο "Το κομματόσκυλο"

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010
Τα παιδιά εκεί στο taxalia, χωρίς να εμβαθύνουμε στην δράση τους ενάντια στις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος της Μακεδονίας, ως μόνιμη επωδό των γραπτών τους έχουν το εξής σκεπτικό:

Πώς θα πείσουμε όλον το κόσμο να μην αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία; Μα γιατί εθελοτυφλούμε λέγοντας “Όχι στο όνομα Μακεδονία”, από τη στιγμή που όλος ο κόσμος τους ονομάζει έτσι; Γιατί να είμαστε φανατικοί, τρεφόμενοι με ψευδαισθήσεις, αρνούμενοι με πάθος τον όρο Μακεδονία στους γείτονες; Ποιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε τα άλλα κράτη να μην χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία αναφερόμενα στο κράτος των Σκοπίων; Μα δεν βλέπετε τον πρωθυπουργό του Καναδά ο οποίος “Μακεδόνες τους ανεβάζει, Μακεδόνες τους κατεβάζει;” Πώς ακριβώς θα πείσουμε την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, τον Καναδά, να μην τους λένε "Μακεδόνες";

Παιδιά, εκεί στο taxalia, στο τελευταίο σας άρθρο με τίτλο Όχι άλλους λαϊκισμούς στο Μακεδονικό, ξεκινάτε με την εξής παρότρυνση:

Αγαπάς την πατρίδα; Μη σπεκουλάρεις:

Ε, το αντιστρέφω και σας το γυρίζω πίσω:

Αγαπάς την πατρίδα; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

ΕΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.


Σήμερα η Ελλάδα απειλείται και - το ακόμα χειρότερο - παραπλανιέται από τους ιμπεριαλιστές, για να συναινέσει σε μια "γέννηση", η οποία μπορεί να είναι καταστροφική. Το δεύτερο είναι και το χειρότερο, γιατί παγιδεύει τον ίδιο τον ελληνικό λαό σε μια λογική, η οποία διευκολύνει αυτούς που μεθοδεύουν τα πράγματα. Οι διάφοροι πονηροί επικαλούνται την αναγνώριση που έχουν προσφέρει οι τρίτες χώρες στη FYROM. Το θεωρούν πολύ σημαντικό και καθοριστικό, υπονοώντας ότι δεν είναι και τόσο σημαντική πλέον η στάση που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Αυτά όλα είναι κακόβουλα ψεύδη. Η στάση της Ελλάδας είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις. Μόνον η στάση της Ελλάδας μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Η Μακεδονία είναι κομμάτι του ελληνισμού και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι η μόνη νόμιμη δύναμη που τον εκφράζει. Αυτό σημαίνει ότι μόνον η Ελλάδα μπορεί ν' αναγνωρίσει ένα αυτόνομο κομμάτι του εαυτού της. Μόνον ο ελληνικός λαός μπορεί να αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος. Κανένας άλλος. Όλα τα κράτη του Πλανήτη ν' αναγνωρίσουν τη FYROM σαν Μακεδονία, δεν έχει καμία σημασία. Καμία απολύτως σημασία. Όλοι οι λαοί του κόσμου ν' αναγνωρίσουν τους πολίτες της FYROM ως Μακεδόνες, δεν έχει καμία σημασία. Τη νομιμοποίηση μιας κληρονομιάς τη δίνει μόνον ο συγκληρονόμος. Ο ήδη νόμιμος κληρονόμος. Όλοι οι άλλοι είναι αυθαίρετοι.

Καμία αναγνώριση κανενός Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να δώσει "πνοή" σ' αυτό το νεκρό κατασκεύασμα. Μόνον η Ελλάδα μπορεί να του δώσει "ζωή", γιατί η Μακεδονία είναι κομμάτι του ελληνισμού. Μόνον η Ελλάδα μπορεί να του δώσει "ζωή", γιατί θα το κάνει με "πνοή" από τη δική της "ζωή". Μακεδονικό κράτος και άρα μακεδονικό έθνος δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν το αναγνωρίσει ο ελληνικός κόσμος, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύεται από την Ελλάδα. Μακεδονικό έθνος υπάρχει μόνον όταν το αναγνωρίζει ο ελληνικός κόσμος ως τέτοιο. Υπάρχει μόνον όταν ο ελληνικός κόσμος το αναγνωρίζει ως μέλος του. Για όσο διάστημα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη μακεδονικότητα των πολιτών της FYROM, αυτοί πάντα θα παραμείνουν στο επίπεδο του Σλάβου, ο οποίος απλά κατοικεί σε έναν γεωγραφικό χώρο με ένα παλιό και ιστορικό όνομα. Στο επίπεδο του Σλάβου, ο οποίος αναζητεί ταυτότητα από την περιουσία κάποιου ξένου.

Του απελπισμένου Σλάβου, που, αν βρισκόταν στην Αμερική, θα δήλωνε Αμερικανός, στην Πορτογαλία Πορτογάλος κλπ.. Έθνος όμως, που να αποτελεί συνονθύλευμα ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα από τη γεωγραφία της ιστορίας άλλων ανθρώπων, δεν μπορεί να υπάρξει. Χωρίς την ελληνική αναγνώριση καμία εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει σε κανένα επίπεδο. Μακεδόνας πάντα θα είναι μόνον αυτός, τον οποίο αναγνωρίζει ο Έλληνας ως τέτοιον. Μακεδόνες, τους οποίους οι Έλληνες και ο ελληνόφωνος κόσμος τους αντιλαμβάνονται ως Σλάβους, δεν μπορούν να υπάρξουν.

Μόνον η αναγνώριση της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει Μακεδόνες. Ο γεωγραφικός όρος δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στους πολίτες της FYROM, αλλά αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι καθοριστικό και πολύ περισσότερο δεν είναι πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα. Δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε έναν άλλον αυθαίρετο, ο οποίος μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι Μακεδόνας κάπου στην Αφρική. Μόνον η Ελλάδα μπορεί να δώσει "πιστοποιητικά" νομιμότητας σε κάποιον, ο οποίος δεν είναι αυθεντικός κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού και απλά λόγω συγκυριών διεκδικεί μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Συγκυρία είναι το μέρος όπου γεννήθηκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει μόνον ο δρόμος του εξελληνισμού. Χωρίς τη νομιμοποίηση της Ελλάδας, ο μόνος δρόμος που απομένει για κάποιον, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι Μακεδόνας, είναι να αναγκαστεί να γίνει Έλληνας. Να μάθει ελληνικά και να γίνει κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού.

Για όσο διάστημα οι πολίτες της FYROM επιμένουν να στηρίζουν - όπως είναι δικαίωμά τους - τον σλαβικό πολιτισμό τους, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αναγνώριση της Ελλάδας. Για όσο διάστημα αυτοί οι φυσικοί Μακεδόνες δεν είναι κοινωνοί της ελληνικής παιδείας και συμμέτοχοι στον ελληνικό πολιτισμό, δεν θα γίνουν ποτέ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Μόνον οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ μπορούν να συνθέσουν ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ έθνος, χωρίς να έχουν την ανάγκη της ελληνικής αναγνώρισης. Όλοι οι υπόλοιποι Μακεδόνες θα πρέπει να περιοριστούν στις ιδιότητες τις οποίες "κουβαλούσαν" πριν φτάσουν στη Μακεδονία. Τις ιδιότητες που δημιούργησαν οι ίδιοι πάνω στη Μακεδονία. Αν για τον ελληνικό κόσμο δεν είσαι ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, δεν πρόκειται να γίνεις τέτοιος με καμία αναγνώριση κανενός τρίτου.

Απλά πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να γίνεις "άγιος" της Καθολικής Εκκλησίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρώμης. Αυτή έχει τα δικαιώματα της Καθολικής Εκκλησίας και αυτή "νομιμοποιεί" τα όσα αφορούν την ίδια ή τα μέλη της. Αυτή είναι ο νόμιμος θεματοφύλακας των αρχών και των νόμων της Καθολικής Εκκλησίας. Μπορεί κάποιος να φιλοδοξεί να γίνει "άγιος" της Καθολικής Εκκλησίας, επειδή τον "αναγνώρισαν" ως τέτοιον κάποιοι "φύλαρχοι" της Αφρικής και ο Δαλάι Λάμα; Πώς θα γίνεις ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ και άρα μέλος του ελληνικού κόσμου, όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τη νομιμότητα; Καλώς η κακώς η Ελλάδα σήμερα είναι η "Ρώμη" του Ελληνισμού. Αυτή αποφασίζει για τις "αναγνωρίσεις" που αφορούν τον κόσμο αυτόν. Αυτή αποφασίζει ποιον θα ονομάσει "αδερφό" και θα τον καταστήσει "ομοτράπεζό" της.

Αν οι κατά τα άλλα συμπαθείς πολίτες της FYROM εξακολουθήσουν να επιμένουν στις απαιτήσεις τους, παραβιάζοντας κάθε δεδομένο ιστορικής πραγματικότητας και της λογικής, ας γνωρίζουν ότι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν. Αν αυτοί ισχυρίζονται αυθαίρετα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνισμού ότι είναι Μακεδόνες, μπαίνουν στη σφαίρα του παραλογισμού. Δίνουν το δικαίωμα και στους Έλληνες να μπουν σ' αυτήν τη σφαίρα. Αν αυτοί επιμένουν να δηλώνουν Μακεδόνες, έχει δικαίωμα η Ελλάδα να τους αναγνωρίσει ως Ίνκας ή ακόμα καλύτερα ως Ινδιάνους. Αν η Ελλάδα σε "βλέπει" ως Ινδιάνο, ελάχιστα ενδιαφέρον είναι το πώς σε βλέπει στον ΟΗΕ ένας Πακιστανός ή ένας Ζαϊρινός, που δεν μπορεί καν να προφέρει το όνομα Μακεδονία. Στη γειτονιά σου είναι που σε ενδιαφέρει τι όνομα έχεις και όχι το πώς σε γνωρίζουν στην Αργεντινή μέσω ίντερνετ.

Αυτό το οποίο λέμε δεν είναι καν ούτε πρωτότυπο. Έχει ξανασυμβεί στη διεθνή πραγματικότητα. Όλοι οι λαοί αναγνωρίζουν τους Γερμανούς ως τέτοιους και οι Ιταλοί τους ονομάζουν Τεντέσκους. Τους ονομάζουν με ένα όνομα, το οποίο προκύπτει από τον δικό τους πολιτισμό και δεν υιοθετούν την άποψη που έχουν οι Γερμανοί για τους εαυτούς τους όταν αυτοπροσδιορίζονται. Για τον ιταλικό κόσμο πάντα θα είναι Τεντέσκοι. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σ' αυτήν την περίπτωση. Όλος ο πλανήτης μπορεί να τους αναγνωρίζει σαν Μακεδόνες και οι μόνοι που γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει αυτός ο όρος δεν θα τους αναγνωρίζουν ως τέτοιους, εφόσον δεν προκύπτει από τον ελληνικό πολιτισμό Μακεδόνας σλαβόφωνος.

Αν το κάνουν αυθαίρετα, αγνοώντας τον ελληνισμό, θα δυστυχήσουν και όχι το αντίθετο. Θα ζουν με την ειρωνεία και την αμφισβήτηση των πάντων. Θα γελάνε οι λαοί πίσω από τις πλάτες τους. Καθημερινά θα εκτίθενται και θα αυτοταπεινώνονται ως λαός. Όλος ο κόσμος θα αναζητά την ερμηνεία των μακεδονικών ονομάτων και συμβόλων από την ελληνική γραμματεία και οι φερόμενοι σαν Μακεδόνες θα δηλώνουν αδυναμία να τους εξυπηρετήσουν. Θα τους ξεναγούν στα μουσεία τους και θα μεταφράζουν μέσα από τρεις γλώσσες αυτά τα οποία αναγράφονται στα αγάλματα. Θα αγοράζουν ελληνικά λεξικά, για να κατανοούν την "κληρονομιά" τους. Τουρίστες θα μιλούν τη γλώσσα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου και αυτοί δεν θα τους καταλαβαίνουν.

Τα μουσεία τους με τα κατάλευκα ελληνικά αγάλματα μέσα στο σλαβικό περιβάλλον θα μοιάζουν με τα σπίτια των Αλβανών των πρώτων χρόνων μετά την κατάρρευση του Χότζα. Την εποχή της ελάχιστης εθνικής αυτοεκτίμησης, που έψαχναν ως λαός από κάπου να πιαστούν. Την εποχή που οι φτωχοί Αλβανοί έβαζαν ως διακοσμητικά στα σπίτια τους κουτάκια από Coca-Cola, για να δείξουν στους ξένους ότι "μπήκαν" στον δυτικό πολιτισμό. Για να δείξουν ότι έχουν μέσα στα σπίτια τους τις αποδείξεις ότι πλέον συμμετέχουν σ' αυτόν τον πολιτισμό. Οι Αλβανοί αυτό το έκαναν για λίγα χρόνια. Αυτοί μπορούν ως λαός να το κάνουν αυτό αιώνια; Μπορούν να ζουν με την ελάχιστη αυτοεκτίμηση, χρησιμοποιώντας ξένη "ταυτότητα"; Μπορούν να κληροδοτούν σε κάθε νέα σλαβόφωνη γενιά τους την ίδια απορία μπροστά στα ελληνόφωνα και "φλύαρα" αγάλματα; Θα τους μισήσουν τα παιδιά τους για τη μοίρα που τους επιφυλάσσουν.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα μείνει η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν τους αναγνωρίζει, αυτό είναι που θα καθορίσει και την τελική τους πορεία. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι ποτέ μόνη. Η Ελλάδα είναι ένας κόσμος ολόκληρος και δεν μπορείς να μπεις σ' αυτόν ως Μακεδόνας, χωρίς να πληρείς τις προδιαγραφές του. Δεν μπορείς ν' αρπάξεις τίποτε από έναν κόσμο, που η λειτουργία του στηρίζεται στην έννοια της Δωρεάς. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον όρο Μακεδονία, δεν χρειάζεται να τον αρπάξεις σαν κλέφτης. Η Ελλάδα, επειδή είναι γενναιόδωρη, θα σου δώσει περισσότερα από αυτά που ζητάς. Θα σου δώσει ολόκληρο το "πακέτο" του εξελληνισμού. Να χαλάσεις όμως αυτό το "πακέτο", παίρνοντας μόνον ό,τι σε βολεύει, δεν θα σου το επιτρέψει.

Για όσο διάστημα οι βόρειοι γείτονές μας δεν αποφασίζουν να εξελληνιστούν, για εμάς τους Έλληνες θα είναι Γιουγκοσλάβοι. Έτσι τους γνωρίσαμε και δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι σημαντικό, ώστε ν' αλλάξει και η άποψή μας γι' αυτούς. Πέρα από τις αλλαγές στα βόρεια σύνορα των γειτόνων μας, δεν βλέπουμε να έχει συμβεί κάτι άλλο σημαντικό. Αυτό όμως είναι δικό τους θέμα και όχι δικό μας. Δεν αλλάζει μια λογική αιώνων, επειδή κάποιοι έχουν προβλήματα στην "καθημερινότητά" τους ως κράτη. Οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτοπροσδιορίζονταν ως Γιουγκοσλάβοι και ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν στο όνομα της Γιουγκοσλαβίας. Διέλυσαν το κράτος τους και τώρα θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται σαν Μακεδόνες. Αν μετά από λίγα χρόνια "σκοτωθούν" με τους Αλβανούς και το ξαναδιαλύσουν, τι θα γίνει; Θα ζητήσουν από την Ελλάδα την αναγνώρισή τους ως "Θεσπιείς";

Τι είναι η Ελλάδα; Η "αποθήκη" της γειτονιάς; Το καταφύγιο των "γυμνών" και των "αστέγων"; Όποιος θέλει παίρνει ένα "κουστούμι" και εμφανίζεται στον κόσμο όπως τον βολεύει; Ακόμα όμως και σ' αυτό το επίπεδο οι γείτονες ξεπερνάνε τα όρια της ευπρέπειας. Δεν φτάνει που ζητάνε ελληνικό "κουστούμι", ζητάνε και το πιο επιβλητικό. Δεν φτάνει που δεν έχουν προδιαγραφές ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ και δεν κατοικούν το σύνολο της Μακεδονίας, ζητούν το ΟΛΟΝ. Ζητούν τον όρο Μακεδονία στο σύνολό του. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ζητήσουν έναν ελληνικό όρο, ο οποίος τουλάχιστον να είναι πιο κοντά στη γεωγραφική τους πραγματικότητα. Υπάρχουν οι όροι "Πελαγονία", "Λυγκηστίδα" κλπ., οι οποίοι είναι πολύ πιο κοντά στον ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό του κράτους τους. Γιατί δεν ζητάνε αυτούς τους όρους; Γιατί δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Πελαγόνες ή Λυγκηστές;

Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι τα προβλήματά τους δεν αφορούν τους Έλληνες. Τους Έλληνες τους αφορούν μόνον οι νόμοι και οι κανόνες του ελληνισμού. Ως λαός οι γείτονες δεν έκαναν τα "βήματα" τα οποία προβλέπει και απαιτεί ο πολιτισμός μας, για να ανοίξουμε διάπλατα τις "πόρτες" μας και υποδεχθούμε νέους αδερφούς μας. Ως εκ τούτου τίποτε δεν άλλαξε για εμάς. Δεν μας αφορούν οι εμπνεύσεις του βάρβαρου Τίτο και πολύ περισσότερο όταν καλούμαστε εμείς να τις πληρώσουμε. Γιουγκοσλάβοι κατοικούν στο βόρειο μέρος της Μακεδονίας και η πατρίδα τους ονομάζεται Γιουγκοσλαβία. Μόνον αυτό μπορεί να δεχθεί ο ελληνισμός. Ο γενναιόδωρος, αλλά όχι κουτός ελληνισμός.

Το ανωτέρω είναι απόσπασμα από κείμενο του Παναγιώτη Τραϊανού το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/03/blog-post_8906.html

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: