Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε τον «στολίσκο της ελευθερίας»


Bookmark and Share


Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν και εμπόδισαν τον «στολίσκο της ελευθερίας» να προσεγγίσει τη Γάζα.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10.

Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές.



Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, τρεις πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο, τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές.

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, «φαίνεται να είναι ακριβείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η ισραηλινή λογοκρισία έχει σπεύσει να επιβάλει απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο, μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Ο στολίσκος, που μεταφέρει 700 ακτιβιστές και 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας εντοπίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό τα ξημερώματα σήμερα, ανέφεραν οργανωτές του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Τα πλοία βρίσκονταν περίπου 120 χιλιόμετρα ανοικτά του Ισραήλ όταν εντοπίστηκαν από το πολεμικό ναυτικό της χώρας και οι επιβάτες προετοιμάστηκαν αμέσως για την παρεμπόδισή τους από τις ισραηλινές αρχές να προσεγγίσουν το στόχο τους.

Τα πλοία καταλήφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από την ακτή.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στη βία.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».




Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

kathimerini με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ 100,3


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_31.html#ixzz0pUGDDVOe

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα τι;ποιό είναι το κέρδος για τους Παλαιστινίους και την υπόθεσή τους;η ανάφλεξη;είμαι τόσο ταραγμένη με αυτά που έγιναν,που χάνω τα λόγια μου.Και παλαιότερα, πολλές φορές είχα σκεφτεί ότι η μόνη λύση για τους Παλαιστίνιους θα είναι να φύγουν,όπως οι Πόντιοι.Πάντα παρακολουθώ το Γολγοθά τους που τέλος δεν έχει,και δεν είναι σκέψεις που τις έχω μοιραστεί,αλλά τώρα θέλω να το πω.Ο κύκλος του αίματος πρέπει να κλείσει,και κάποιος θα είναι ο χαμένος ναι.
Τι ακτιβισμός είναι αυτός που κάνει τα πράγματα χειρότερα;που οξύνει την ένταση,που δρα σαν να αντικαθιστά τους διπλωμάτες,που παρά τις προειδοποιήσεις δρα παρεμβατικά.
Γιατί δεν τους έστελναν χρήματα;δεν υιοθετούν την πρόοδο των παιδιών τους;ή ότι άλλο ειρηνικά μπορεί να γίνει;Μπορεί να έχω άδικο σε όσα λέω,αλλά κάποτε πρέπει να κλείσει ο κύκλος του αίματος .Και διαισθητικά πιστεύω ότι το θέμα της Παλαιστίνης έχει χαθεί αφού τα άλλα κράτη και οι επίσημες δομές ειρήνης αδιαφορούν.Μαρίνα

vripol είπε...

Αγαπητή Μαρίνα, δεν κάνει ο ακτιβισμός τα πράγματα χειρότερα..
Γιατί δεν γίνεται χειρότερα για τον άνεργο και πενόμενο λαό της Γάζας..
Η επίθεση κατα των πλοίων έγινε στα διεθνή ύδατα. Δηλαδή, ήταν καθαρά πειρατική.
Υπάρχουν διεθνείς κανόνες για τον τρόπο διεξαγωγής των νηοψιών.
Αν υπήρχε υπόνοια μεταφοράς όπλων, θα μπορούσε να γίνει έλεγχος, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Όχι ρεσάλτο με σχοινιά...
Απο εκεί και πέρα, είναι νόμιμη η άμυνα των Τούρκων ακτιβιστών...
Αλλοίμονο, αν τον 21ο αιώνα, ο Εθνικισμός του ενός, καταφέρνει να διώξει απο την προαιώνια πατρίδα του τόν άλλον.
Να μην σώσει ποτέ, λαός να ξεριζωθεί απο τον τόπο του, όπως έγινε με εμάς τους Μικρασιάτες και Θρακιώτες και με τους μουσουλμάνους με τους οποίους ανταλλαγήκαμε.
Αλλοίμονο, αν δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε στην κοινή μας πατρίδα..
ΟΙ τύχες των λαών, είναι πολύ μεγάλο πράγμα για να τις αφήνουμε στους διπλωμάτες.
Αν περιμέναμε απο αυτούς, ακόμα θα είχαμε Τουρκοκρατία.
Η επανάστασή μας, το 21, έγινε κόντρα στις θελήσεις της διεθνούς διπλωματίας.
Η έλλειψη έντασης είναι επιθυμητή, αλλά υπέρτερη αξία είναι η Ελευθερία και η αξιοπρέπεια..
Η Γάζα είναι αποκλεισμένη εδώ και τρία χρόνια, η δυστυχία εκεί είναι αφόρητη..
Η ηρεμία που ανέχεται την δυστυχία των παλαιστινίων της Γάζας, είναι η ηρεμία τής αδικίας και του νεκροταφείου...
Εγινε προσπάθεια έμπρακτης κατάργησης του αποκλεισμού..
Και θα δείς που δεν θα πάει χαμένη..

"Αν δεν καέις εσύ,
αν δεν καώ εγώ,
πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φώς;"